2024. április 23., kedd
Zentai Teátrumi Napok

Hullámok között

Hajnalban, délben, este

Dario Niccodemi Hajnalban, délben, este című darabjának feldolgozásával lépett színpadra szombaton este a Zentai Magyar Kamaraszínház nagytermében, a Teátrum Neked! fesztivál keretében, a Békéscsabai Jókai Színház társulata, amelynek tagjai színpadi játékukban két fiatal fordulatos, olykor hatalmas érzelmi hullámokat keltő szerelmi történetét dolgozták fel, Tege Antal rendezésében.

Az egyetlen nap alatt játszódó történetben a két főhős, Anna és Mario – akiket Földesi Ágnes és Czitor Attila formál meg – a párkapcsolatok minden stációját bejárva jutnak el a megismerkedés pillanatától egészen az eljegyzésig, megélve a férfi-nő kapcsolat szeszélyességének minden egyes momentumát, a legmagasabb hullámhegyektől a legmélyebb hullámvölgyekig.

A Békéscsabai Jókai Színház társulata – Seregi Zoltán igazgató elmondása szerint – azért állította színpadra a darabot, mert úgy gondolták, kiváló lehetőséget kínál majd a két tehetséges fiatal színész számára a szakmai fejlődésre, a nézőknek pedig arra, hogy kellemes, ugyanakkor elgondolkodtató élményekben legyen részük, ugyanis – ahogyan az igazgató fogalmazott – annak ellenére, hogy vígjátékról van szó, a történet igen mélyre ás az emberi viszonyokba.

– Nagy öröm számunkra, hogy ismét Zentán vendégszerepelhettünk, hiszen az intézmény vezetőjeként igen nagy figyelmet fordítok arra, hogy a határon túli területekre is eljussanak az előadásaink, ugyanakkor az is rendkívül fontos volt számunkra, hogy zsúfolásig megtelt a Zentai Magyar Kamaraszínház, hiszen mi otthon is szinte mindig telt ház előtt játszunk. A közönség nagyon szereti a színházunkat, elsősorban annak köszönhetően, hogy mi nem elsősorban a fesztiválokra készítjük az előadásainkat, hanem sokkal inkább a közönségünknek, ugyanis a mottónk is az: Közérthető művészet, minőségi szórakoztatás! – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

– Egy vidéki színháznak véleményem szerint népszínházi programot kell megvalósítania, ugyanis a közönség minden rétegének az igényeit szem előtt kell tartania. Éppen ezért játszunk musicalt, operettet, vígjátékot, drámát és egyéb műfajú darabokat is, folyamatosan arra törekedve, hogy minden műfajban a lehető legmagasabb színvonalat tudjuk képviselni. Büszkén mondhatom, hogy a színházunk az elmúlt években elindult felfelé, és ez a lendület a mai napig is tart. Ennek köszönhetően ma már tizennégyezer bérletesünk van, ami óriási számnak tekinthető, annak pedig külön örülünk, hogy a nézőink között egyre több fiatallal is találkozhatunk. A Hajnalban, délben, este című előadásunkat például rendszeresen elvisszük különböző iskolákba is, teljes díszlettel és világítással együtt, szinte ugyanolyan színházi élményt biztosítva ezáltal a diákok számára, mint amilyet a nézőinknek kínálunk a színházunkban, és a középiskolások körében annak ellenére is óriási népszerűségnek örvend, hogy egy olyan világot képvisel, amelyről sokan azt gondolnák, hogy nem elsősorban a fiatokat szólítja meg. Ez azonban nem igaz, hiszen ha egy előadás színvonalas, akkor a fiatalok tetszését is elnyeri, függetlenül attól, hogy milyen műfajú produkcióról van szó – magyarázta Seregi Zoltán, aki lapunknak adott nyilatkozatában a következő évadra vonatkozó tervekről is beszámolt.

– A következő évad magyar évad lesz a Békéscsabai Jókai Színházban, ugyanis rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a repertoárunk összeállításakor elsőbbséget élvezzenek a magyar darabok, beleértve a nagy klasszikusokat és az új darabokat is. A következő évadra vonatkozó repertoárunkat ugyan hivatalosan még nem hirdettük meg, az azonban már most bizonyos, hogy lesz benne Heltai, Krúdy, Móricz, Molnár Ferenc, Wass Albert, ezenkívül operett, rockopera és számos egyéb érdekesség is, így minden bizonnyal egy újabb igen izgalmas évad elé nézünk – fejtette ki a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.