2024. április 25., csütörtök

Javult a helyzet az egészségügyben

Szerbia két hellyel lépett előre az egészségügyi ellátás minőségét mérő listán

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) aktuális felmérése szerint a vizsgált 35 ország közül Szerbia a 18. helyen van az egészségügyi ellátás minőségének tekintetében.

Öt évvel ezelőtt az ország még az utolsó helyek egyikén kullogott, derül ki a Szerbiai Rádió és Televízió összeállításából. Az előző évhez képest két hellyel sikerült javítania a szerbiai egészségügynek. A felmérés során 48 szempontot vesznek figyelembe, egyebek mellett az egészségügy elérhetőségét, a gyógyítás sikerességét, az egészségügyi szolgáltatások tartalmának a gazdagságát, továbbá a megelőzést, azaz a különböző szűrővizsgálatokat és a gyógyszerhasználatot.

Verica Jovanović, a Dr. Milan Jovanović Közegészségügyi Intézet igazgatója elégedett a helyezéssel, már csak azért is, mert Szerbia előrébb lépett a listán. Verica Jovanović elmondása szerint Szerbia egyebek mellett Horvátországot, Macedóniát, Szlovéniát, Macedóniát, Olaszországot és Portugáliát is lekörözte. A legjobb helyezés  Svájcé, amely Hollandiát taszította le a trónról, míg az utolsó helyezett Albánia.

Szerbia esetében a legjelentősebb előrelépés az egészségügyi ellátás elérhetőségének a tekintetében figyelhető meg, továbbá lerövidültek a várólisták, kevesebb antibiotikumot fogyasztanak a polgárok, valamint hatékonyan működik az e-vény rendszere, taglalta Jovanović, aki szerint elsősorban a megelőzés területén van még tennivaló.