2024. április 24., szerda

Három fültükör adományból

Az Adai Egészségház kisebb értékű műszereket kapott a belgrádi Nikola Spasić Alapítványtól

Három otoszkópot, vagyis fültükröt adományozott a belgrádi Nikola Spasić Alapítvány az Adai Egészségháznak. Az egészségügyi műszereket az alapítvány képviselője, Predrag Žikić néhány nappal ezelőtt adta át az adai intézmény igazgatójának, dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvosnak.

– Az egyik belgrádi üzleti partnerünk révén jutott a tudomásunkra, hogy a fővárosban működik az 1922-ben alapított Nikola Spasić Alapítvány, amelynél jó eséllyel pályázhatnak kis értékű egészségügyi műszerekre a kisebb egészségházak és kórházak – magyarázta dr. Balog András.

– A múlt évben megfogalmaztunk egy kérelmet az alapítványnak. Az intézményünk három otoszkópot, vagyis fültükröt kért, amely a fül vizsgálatára szolgál. Ezek kicsi, érzékeny műszerek, amelyek a normális használat mellett is viszonylag gyorsan elhasználódnak. Az lenne a jó, ha minden orvos táskájában lenne ilyen műszer, de sajnos ezt nem engedhetjük meg magunknak, ezért csak a rendelőkben van. A mentőszolgálaton, a gyermekosztályon és a törökfalui rendelőben nagyon hiányzott a fültükör, amelyet az alapítvány vezetősége végül jóváhagyott számunkra. A múlt év végén értesítettek bennünket, hogy nyertünk a pályázaton. Az adminisztratív rész elhúzódott, és végül február második hetében az alapítvány egyik képviselője, Predrag Žikić úr személyesen hozta el és adta át nekünk a három fültükröt, amit ezúton is hálásan köszönünk az adományozónak, és természetesen megígérjük, hogy vigyázunk rá és rendeltetésszerűen használjuk. Meglepett bennünket, hogy kis egészségházként értékelték a kérelmünket, az indoklásunkat is megfelelőnek tartották, és pozitív döntést hoztak róla. Az adomány értéke 75 000 dinár, vagyis darabonként 25 000 dinárba kerül a műszer. A fültükör kicsi, értékes és végtelenül fontos műszer, mert gyermekkorban a fülfájások, idősebb korban a fülzsír és más fülbetegségek gyors diagnosztikájára szolgál. Az intézményünk a korábbi időszakban az ilyen apró műszereket a saját pénzeszközeiből vásárolta meg, 2016 óta azonban megszűntek azok a szakorvosi szolgálataink, amelyek jövedelmet biztosítottak, azóta nincs lehetőségünk arra, hogy ilyen felszereléseket vásároljunk. A nagyobbakat pályázatokon keresztül próbáljuk beszerezni, mint például az ultrahangos készüléket, a mentőautót vagy más jelentősebb felszereléseket. Az ehhez hasonló apró műszereket pedig szívesen fogadjuk mástól is, donáció vagy ajándék formájában. Ezáltal ugyanis egyrészt javíthatjuk a lakosság egészségügyi ellátásának színvonalát, másrészt bizonyos mértékben megkönnyíthetjük az intézményben dolgozó egészségügyi dolgozók munkáját is – közölte az egészségház igazgatója.