2024. április 16., kedd

Vasárnap győzni kell

Szerbia férfikosárlabda-válogatottja drámai kimenetelű mérkőzésen végül 71:70-re kikapott Észtországtól a világbajnoki selejtező csütörtöki fordulójában, így a folytatásban nehéz helyzetbe kerülhet. A soron következő mérkőzésen, vasárnap Izrael ellen győznie kell a gárdának, ha életben szeretné tartani továbbjutási esélyeit.

Tallinnban az első félidő nem hozott látványos kosárlabdát, támadásban a szerbek sokat hibáztak, a vezetést ugyan megszerezték, s kellően jól működő védekezésüknek köszönhetően őrizték is. A házigazdák leginkább hárompontosokkal próbálkoztak, más esélyük nem is nagyon volt, hiszen a szerb védők rendre jól váltottak.

A harmadik negyed azonban már nem a vendégek várakozásainak megfelelően alakult, egyedül Teodosić és Milosavljević vette fel kellően a mérkőzés ritmusát, a többiek nem tudtak felzárkózni. A játékrészt ugyan ennek ellenére is megnyerte a csapat, a vezetés jelentősen csökkent, mindössze ötpontos előnnyel várhatták a zárónegyedet.

Észtország az utolsó tíz percben sem változtatott a taktikáján, továbbra is a távoli kísérletekre támaszkodtak, ami, mint bebizonyosodott, kifizetődő volt számukra. A hajrára rendesen belemelegedtek a hárompontosokba, Szerbia viszont nem tudott újítani. Tíz másodperccel a lefújást megelőzően a védők elváltották magukat, s a házigazda 71:68-as vezetést szerzett. Teodosićék még szépítettek, fordítani azonban nem tudtak.

Aleksandar Đorđević szövetségi kapitány elismerte, hogy a vereség fájó, ugyanakkor a csapatnak hamar talpra kell állnia, és Izrael ellen nem szabad hibázniuk: „Mindent kiadtunk magunkból, ma sajnos ennyire futotta. Sokat hibáztunk, könnyen eladtuk a labdát, Raduljica többször feleslegesen szabálytalankodott. A negyedik negyedben kapkodtunk, nem dolgoztuk ki kellőképpen a helyzeteinket.”

A válogatott vasárnap Belgrádban találkozik Izraellel, és megpróbálja kiharcolni a továbbjutást. Vereség esetén a csoport többi mérkőzésétől függ a sorsuk. Az augusztus 31. és szeptember 15. között esedékes világbajnokságnak Kína ad majd otthont.