2024. március 29., péntek

Pszichológiai elsősegély telefonon

A szabadkai SOS Telefon Egyesület mindennap 17 és 22 óra között várja a lelki problémákkal küzdő polgárok hívását

A szabadkai SOS Telefon Egyesület több, mint harminc éve nyújt segítséget azoknak a polgártársainknak, akikúgy gondolják, problémáikra nincs más megoldás, csak az öngyilkosság. Az egyesület munkatársai telefonon keresztül adnak lelki segítségnyújtást és tanácsadást azoknak, akik tárcsázzák az SOS Telefon számát, mindezt anonim módon és ingyenesen. Az egyesület munkájáról, a telefonos lelki segélyszolgálatról, és a szabadkaiak lelki állapotáról Boris Telečki okleveles pszichológust, az egyesület munkatársát kérdeztük.

Az öngyilkosság egy telefonhívással is megelőzhető (Gergely Árpád illusztrációja)

Az öngyilkosság egy telefonhívással is megelőzhető (Gergely Árpád illusztrációja)

A szabadkai SOS Telefon Egyesület igen hosszú múltra tekint vissza, amelyet segítőkész szakemberek hoztak létre, annak érdekében, hogy a lelki problémákkal küzdő polgártársaiknak nyújtsanak szakszerű segítséget.

– Az egyesület 1985-ben alakult. Különböző területen dolgozó szakmunkatársak, pszichológusok, pedagógusok, szociális munkások alapították az egyesületet, amely kezdetben egy öngyilkosságot megelőző szolgáltatásként működött. Ma már szélesebb a paletta, olyan értelemben, hogy az öngyilkosságon kívül sokan felkeresnek minket más gondokkal is, mint például családon belüli erőszak esetén, idős emberek, akik magánnyal küzdenek, depresszióban szenvedők, de hozzánk fordulnak különböző lelki problémák miatt is, mint a különféle félelmek vagy pánikrohamok. Így ez egyfajta pszichológiai elsősegély, amely telefonon keresztül működik. Célunk így már nem csak az, hogy a legtragikusabb eseményeket megelőzzük, hanem a segítségnyújtás is. Szabadkán már vannak olyan intézmények, ahova tovább tudjuk utalni a segélykérőket – ismertette az egyesület munkáját Boris Telečki.

Az egyesületben heten dolgoznak. A tagok minden hónapban beosztást készítenek, és ez alapján tartják a telefonos ügyeletet. A rászorulók minden nap 17 és 22 óra között hívhatják az SOS Telefont. A telefonvonalat egy óráig is fenn tudják tartani, de Boris Telečki elmondta, hogy eddig még egyetlen beszélgetés sem tartott ilyen hosszú ideig. A beszélgetés időtartama a szakember elmondása szerint problémafüggő. Van, hogy öt perc alatt befejeződik egy beszélgetés, de súlyosabb eseteknél akár húsz-harminc percet is igénybe vesz. Aki felhívja az ügyeletet, az a szakembereknél megértésre lel, tanácsot kap, és ha szükség van rá, akkor a szakember továbbutalja egy tartósabb segélynyújtás érdekében. A telefonos ügyelet mellett az egyesület online chat lehetőséget is biztosít. Ezt a fajta szolgáltatás hétfőn, szerdán és pénteken 17 és 23 óra között vehető igénybe. Az egyesület tagjai közül hárman magyarul is beszélnek, így a magyar anyanyelvű segélykérők is használhatják az egyesület szolgáltatásait.

Az egyesületet gyakran felkeresik a depresszióban szenvedő és a magánnyal küzdő polgárok is (Gergely Árpád illusztrációja)

Az egyesületet gyakran felkeresik a depresszióban szenvedő és a magánnyal küzdő polgárok is (Gergely Árpád illusztrációja)

– A telefonos és az online chat ügyeletnél a legfontosabb a garantált anonimitás. Nem kérünk semmilyen adatot a segélykérőktől, és mi is anonimak maradunk a hívók számára – hívta fel a figyelmet a szakember.

Boris Telečkit kérdeztük a munkája során szerzett tapasztalatairól is. Legfőképp arrra voltunk kiváncsiak, hány szabadkai polgártársunk veszi igénybe az egyesület szolgáltatásait.

– Az utóbbi időben valamennyivel csökkent a hívók száma. Ez, gondolom, az intézmények működésének köszönhető. Ma már sokan tisztában vannak azzal, hogy mely problémával mely intézményekhez kell fordulniuk, így minket kevesebben keresnek fel. Régebben volt öt-hatszáz hívásunk is évente, ez lecsökkent olyan háromszáz hívásra évente – magyarázta a szakember.

A hívások száma tehát csökkent, de ez azt is jelenti, hogy a szabadkaiak lelki állapota is javult, kevesebb az öngyilkosok száma? Erre a kérdésre a következő választ kaptuk:

Nincsenek pontos adatok, de úgy tartják, Szabadkán van a legtöbb öngyilkos (Gergely Árpád illusztrációja)

Nincsenek pontos adatok, de úgy tartják, Szabadkán van a legtöbb öngyilkos (Gergely Árpád illusztrációja)

– Sajnos, azzal kapcsolatban, hogy hányan lettek öngyilkosok egy adott évben Szabadkán, nem rendelkezünk konkrét adatokkal, de úgy tartják, hogy városunk az első az országban az öngyilkosok számát illetően. Ha a mentálhigiéné és a lelki egészség szempontjából nézzük, akkor szerintem rossz állapotban van a város. Egyrészt, mert nagyon sok ember számára nem elérhetőek az ilyen fajta szolgáltatások, másrészt a polgárok sincsenek tudatában annak, hogy milyen fontos a lelki egészség. Ebben a tekintetben a tudatosság nagyon alacsony szinten van. Ezzel még párosul a gyors élettempó és a rossz életkörülmények. Persze, hozzá kell tenni, hogy ezt nehéz megállapítani, mert ezzel kapcsolatban nincsenek adataink, nincsenek kutatások, ami alapján ezt egyértelműen kijelenthetjük. Mégis egy személyes tapasztalat alapján, amit a munkám során szereztem, ezt tudom mondani – magyarázta Boris Telečki.

A hónap elején, egy az SOS Telefonhoz hasonló országos telefonvonal is elindult az öngyilkosságok megelőzése érdekében. Ezt a szolgáltatást a Dr. Laza Lazarević Pszichiátriai Betegségek Klinikája, az egészségügyi minisztériummal karöltve indította útjára. A 011/7777-000-as számot, függetlenül attól, hogy az ország mely pontján él, bárki hívhatja. Az ilyen szolgáltatások szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az országos telefonvonalat csak a működésének első két hetében 320-an hívták fel. Az országos telefonvonal beindításáról kikértük Boris Telečki véleményét is.

– Fontos egy ilyen telefonvonal, de sajnos szerintem ez nem elégséges válasz azokra a lelki problémákra, amelyekkel ma egy átlagember küzd az országban. Erre a célra egy komolyabb intézményrendszert kellene létrehozni. Az ország nagyobb városaiban ez működik, de kisebb városokban, településeken nincs elegendő lehetőség a mentálhigiéné és a lelki egészség megőrzésére, és a problémák megelőzésére. Az intézményi rendszer kiépítése mellett, véleményem szerint, a pszichoterápiát mint szolgáltatást kellene biztosítani a kisebb településeken, az egészségügyi rendszeren belül. Azért az egészségügyi rendszeren belül, hogy fedje a biztosítás, és így elérhetővé váljon a polgárok számára – osztotta meg véleményét a pszichológus, majd hozzátette:

– Egy komoly és hosszútávú stratégiai hozzáállás kellene ehhez a kérdéshez, úgy városi, mind tartományi és köztársasági szinten. Sajnos azonban ilyet nem látok. A mentálhigiéné és a lelki egészség megőrzése terén csak rövid távú intézkedésekről beszélhetünk, és az is nagyon ritkán van. Persze fontos minden kezdeményezés és intézkedés, ami a mentálhigiéné és a lelki egészség megőrzése területén születik, de itt komoly programokat kellene letenni az asztalra – nyilatkozta Boris Telečki.

Az SOS Telefon a 024/553-000-as számon érhető el, az online chatszolgálat pedig az sostelefonsu.org honlapon vehető igénybe.

Nyitókép: Az öngyilkosság egy telefonhívással is megelőzhető (Gergely Árpád illusztrációja)