2024. április 18., csütörtök

Zenta is felébredt

Az észak-bácskai városban is elkezdődött a tüntetéssorozat

Szerda este Zenta is csatlakozott az ország mintegy hetven községében, városában három hónapja zajló, 1 az 5 millióból elnevezésű kormányellenes tüntetésekhez.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A zentaiak este hat órakor a város központjában lévő park zenepavilonjánál gyülekeztek, ahol a mintegy 150–200 tiltakozót Goran Jovanović iparimenedzsment-mérnök, a zentai tiltakozás szervezője üdvözölte, aki erélyes hangú beszédében kiemelte, a jelenlévők azért gyűltek össze, mert elegük van abból, hogy eltapossák és megalázzák őket, és hogy az ország vezetői sértegetik a szerbiai polgárok intelligenciáját azzal, hogy a valós helyzet ellenére nap mint nap a jobb életről, a kiváló gazdasági sikerekről, az alacsonyabb munkanélküliségről papolnak.

– Ehelyett mi azt tapasztaljuk, hogy Szerbia egyre inkább tönkremegy – emelte ki, majd a helyi vezetőséget is bíráló szavakkal illette, mivel az – ahogyan elmondta – asszisztál a hatalmon lévők üzelmeihez, a más véleményeken lévőknek pedig emiatt esélyük sincs tisztességes munkát találni, ezért folyamatos a lakosság elvándorlása. Jovanović beszédében hangsúlyozta, nem szeretnének egy olyan országban élni, amelyben az összes hatalom egyetlen személy kezében összpontosul, aki az elmúlt hét évben megsemmisítette az intézményeket, a legfontosabb állami tisztségekre pedig kétes múltú, illetve hozzá nem értő személyeket nevezett ki.

A zentai felszólaló után Svetozar Čiplić, az Újvidéki Egyetem Jogi Karának professzora és docense intézett szót a jelenlévőkhöz, aki beszédében szimbolikusan egy kivilágítatlan térhez hasonlította a helyzetünket, amelynek sötétségében a tiltakozók hangjai jelentik majd a fényt. Ezt követően az egybegyűltek Szerbia és Vajdaság lobogói alatt békés sétát tettek a városközpontban, és a Tisza-part egy szakaszán is végigvonultak. A következő tiltakozást Zentán február 27-én 18 órától szervezik meg, majd a tervek szerint heti rendszerességgel megismétlik.