2024. március 28., csütörtök

Régi mesterségek jegyében

A Városi foglalkoztatási akcióterv keretében, és az Újvidéki Kisiparosok Egyesületének a szervezésében nemrégiben kiképzésen vehettek részt azok a munka nélküliek, akik régi mesterségek elsajátításával szeretnék bővíteni tudásukat, illetve hajlandóak ezeknek a szakmáknak a segítségével fenntartható vállalkozásba kezdeni.

A régi mesterségekről szóló szemináriumokon az érdeklődők megtanulhatták, hogyan lehet otthoni környezetben, egyszerű felszereléssel nagyszerű, egyedi kézműipari termékeket készíteni. A kiképzésen a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat által nyilvántartott 30 személy vett részt. A kiképzés végén az Újvidéki Kisiparosok Egyesületének a helyiségeiben ünnepséget tartottak, ahol Milorad Radojević, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja oklevelet osztott ki azoknak, akik sikeresen elvégezték a kiképzést.

– Örülük, hogy a Városi foglalkoztatási akcióterv keretében a résztvevők sikeresen befejezték a régi mesterségekről szóló képzést, és kioszthattuk az okleveleket. Az újvidéki önkormányzat fontosnak tartja a régi mesterségek „újraélesztését”, mert szerintünk ez fontos a város gazdasági fejlődése szempontjából. Ez nem könnyű feladat manapság, amikor rengeteg az új technológia. Az új foglalkoztatási intézkedéseknek az a célja, hogy a munkanélküliek számára olyan tudást biztosítsunk, aminek köszönhetően saját vállalkozásba kezdhetnek. Ennek érdekében, az idei évi költségvetésben még több pénzeszközt biztosítottunk a foglalkoztatásnövelési tevékenységekre – mondta Radojević, majd hozzátette: Újvidék országos szinten az élen jár a foglalkoztatásserkentő kiképzések terén. – Akciótervünk támogatására 160 millió dinárt irányoztunk elő a városi költségvetésben. Ha ezt összevetjük azzal, hogy más önkormányzatok legfeljebb 45 milliót költöttek erre a célra, akkor világossá válik, hogy Újvidék komolyan dolgozik a munkanélküliség visszaszorításán – magyarázta a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja.

Slavko Novaković, az Újvidéki Kisiparosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy nagyon sokat jelent az, hogy a városi önkormányzat támogatja a kiképzéseket. Elengedhetetlen az, hogy az állam elfogadható törvényt hozzon a régi mesterségek újjáélesztésével kapcsolatban. Egy olyan törvényt, amely a duális oktatáson alapszik, és amelynek köszönhetően gyorsabban csökkenhetne a munkanélküliek száma.

A résztvevők a kiképzéseken elsajátíthatták, hogyan kell textilfelületre rajzolni, agyagból formázni, képkereteket készíteni, restaurálni, szőni és szappant készíteni.