2024. március 29., péntek

Amit az Osztrák–Magyar Monarchia széteséséről tudni érdemes

Telt ház a Topolyai Téli Esték harmadik előadásán

A Topolyai Téli Esték előadássorozat e heti, idei harmadik előadására megtelt a Művelődési Ház kiállítóterme. A történelmi témát feldolgozó előadást Nagy Tibor és Tomik Nimród tolmácsolásában hallhatta a közönség.

A téma, vagyis az Osztrák–Magyar Monarchia szétesése hozzánk közel álló téma, sok embert foglalkoztat, hiszen ennek a folyamatnak következtében Európa térképe alaposan átrajzolódott, nem beszélve arról, hogy így a viszonylag tömbben élő magyarság közé felvont határok a nemzetet is felosztották.

A monarchia szétesését számos dolog előzte meg, élén az első világháborúval. Oroszországban megdől a cárizmus, a Rómában tartott kongresszuson pedig a nemzetiségek kifejtik, hogy nem kívánnak a monarchia égisze alatt élni. Kirobban az őszirózsás forradalom, míg végül megtörténik az Ausztriától való elszakadás.

1920. június 4-én írták alá Párizsban a trianoni békediktátumot, melynek következtében a történelmi Magyarország területének kétharmadát elveszítette. Ennek tekintetében a 320 ezer négyzetkilométer területű, mintegy húszmillió főt számláló középhatalomból 90 ezer négyzetkilométeres, hétmillió lakossal bíró kisállammá lett. A békeszerződést magyar részről Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd látta el kézjegyével.

A szerződés aláírását megelőző tárgyalásokon a magyar delegáció vezetője, gróf Apponyi Albert beszédében elhangzó mondat napjainkban szállóigeként bukkan fel:

„Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.” – hallottuk az előadáson.

Nagy Tibor és Tomik Nimród előadása nem romantikus elképzeléseket boncolgatott arról, hogy mi lett volna, ha valami másként történik. A történelmi tényeket, az ok-okozati kapcsolatokat ismertették a hallgatósággal. Tették ezt olyan módon, hogy a hallgatóság soraiban az előadás után talán felébredt a vágy arra, hogy jobban foglalkozzanak ezzel a történelmi időszakkal.

Az előadás végén Nagy Tibor rávilágított egy fontos dologra, mégpedig arra, hogy 100 év távlatában nem azzal kell foglalkoznunk, és abban reménykednünk, hogy Trianon valaha is „lejár”. Sokkal inkább arra kell összpontosítania a magyarságnak, hogy összefogjon, mert csak akkor van esélye a megmaradásra.

A Topolyai Téli Esték soron következő, sorrendben negyedik előadására február 26-án, 18 órai kezdettel kerül sor a Művelődési Ház kiállítótermében. Az előadássorozat vendége és előadója ezúttal Szekeres Ottó lesz, aki Téli madáretetés, madárvendégeink címmel tart előadást. Márciusban is hasonlóan változatos előadásokat hallgathatnak meg. Március 5-én dr. Vince István napkutatással kapcsolatos előadására várják szeretettel a hallgatóságot. Március 12-én dr. Silling Léda: Vajdasági vásárok című előadását hallgathatják meg. Március 19-én a magyarországi dr. Hevesi Krisztina: Mi a cél ma: jó párkapcsolat, vagy jó pár kapcsolat? című előadása kerül sorra. A Téli Esték sorozatát pedig március 26-án a szintén magyarországi Kristóf Veronika zárja, aki a Sea Shepherd, az óceánok rendőrsége címmel tart előadást. A záró előadásra a megszokott 18 óra helyett egy órával korábban, 17 órakor kerül majd sor.