2024. április 25., csütörtök

Önkifejezés, önbizalom, önmegvalósítás

A Pindroch–Verebes házaspár színjátszó foglalkozása Zentán, a Teátrum Neked! fesztiválon

Egy igazi színházi fesztivál nem csupán színdarabokkal kényezteti a nagyérdeműt, hanem egyéb csemegékkel is kecsegtet. Ilyesfajta ínyencségnek számított a Zentai Magyar Kamaraszínház Teátrum Neked! című rendezvénysorozatán a csütörtökön délután sorra kerülő színjátszó foglalkozás, melyet Pindroch Csaba színművész és felesége, Verebes Linda színművész, logopédus tartottak Mesterségünk címere: színész címmel a ZMK kamaratermében.

A művészházaspár vallja, hogy küldetésük a magyar nyelv szépségének és egyediségének átörökítése a következő generációkba, valamint e nyelv szabályos, változatos, mesteri használatának minél szélesebb körben való elterjesztése. Színjátszó foglalkozásaikon elsődleges szempontjuk, hogy mindenki önfeledten érezze magát, ám a legfontosabb feladatnak nem leendő színészek képzését és a szerepelni vágyás kielégítését tekintik, hanem a színművészet és előadó-művészet eszközeinek segítségével a résztvevők önkifejezésének, önbizalmának, önmegvalósításának fejlesztését, miközben a fiatalok játékos keretek között kicsit többet tudhatnak meg önmagukról, kommunikációs és előadói képességeikről.

Zentai foglalkozásukon a ZMK diákszínjátszói vettek részt vezetőikkel, Dévai Zoltánnal és Virág Györggyel. Pindroch és Verebes felvezetésképp elárulták, hogy idén szeptemberben indul majd a saját iskolájuk Budapesten, ami igazából beszédiskolaként indult, de utóbb beszéd-, kommunikációs és előadó-művészeti központtá nőtte ki magát. Az intézményt a házaspár hozta létre, de rajtuk kívül még számos rendkívül jó szakembert fognak alkalmazni. Itt többek között zajlanak majd fejlesztő színjáték-foglalkozások is, melyek az eddig ismert drámapedagógiai módszerektől némileg eltérnek.

Az általuk majdan alkalmazott foglalkozásokba engedtek most betekintést az érdeklődőknek, melynek során a résztvevő fiatalok különböző beszédtechnikai és szituációs gyakorlatokat végeztek, a legegyszerűbbektől kezdve az egymás szinkronizálásán keresztül a konkrét jelenetekig, melyek mindegyikében fontos szerepet játszott az improvizáció – és közben a röpke másfél óra valóban az önfeledt kacagás és szórakozás jegyében telt.