2024. április 23., kedd

A tiranai kormány lemondását követelik

A kormány lemondását követelték tegnap Albániában ellenzéki tüntetők ezrei arra hivatkozva, hogy az ország vezetése mélyen korrupt, és a szervezett bűnözéssel is kapcsolatba hozható. Lulzim Basha, a jobbközép ellenzéki Albán Demokrata Párt egyik képviselője országos tüntetésekre szólított fel, és előrehozott választásokat követelt. Tiltakozása jeléül több ellenzéki képviselő visszaadta parlamenti mandátumát, és lemondólevelet írt alá.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn, bővítési biztos elítélte az ellenzéki képviselők döntését, mert az szerintük éppen a kívánttal ellentétes hatást fog kiváltani. Mogherini és Hahn közleményében úgy fogalmazott, hogy mandátumainak visszaadásával az ellenzék nagy mértékben akadályozza a demokrácia működését Albániában, és ez a lépés aláássa azt az előrehaladást, amelyet az ország már elért az uniós csatlakozáshoz vezető úton.

Tavaly az ellenzéki párt hat hónapon keresztül bojkottálta a parlament munkáját. Amikor decemberben visszatértek az ülésterembe, Edi Rama felszólalása alatt egyik képviselőjük tojásokat hajigált a kormányfő felé. A minap pedig egy másik ellenzéki tintával fröcskölte le.