2024. április 19., péntek

Washington számára a Poszejdon csak propaganda

Washington propagandafogásnak tartja, hogy az orosz hadsereg új, szupermodern harci eszközökkel veszi célba az Egyesült Államokat, ha az amerikai hadvezetés atomrakétákat telepít Európába. Moszkva azonban komolyan gondolja: már be is mutatott egy vízi dróntípust, az atomtöltet hordozására is alkalmas Poszejdont.  

Propagandának tartja Washington az orosz elnöknek azt a kijelentését, hogy Moszkva nemcsak azokat az európai országokat veszi célba, amelyek a jövőben a területükön közepes hatótávolságú amerikai (atom)rakétákat állomásoztatnak, hanem az Egyesült Államokat is. Vlagyimir Putyin szerdán fejtette ki az erre vonatkozó tervet.

Reakciójában az USA visszaüzent: az orosz elnök propagandafogása azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a földi indítású rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus (atom)rakéták, továbbá manőverező robotrepülőgépek gyártását, birtoklását, tesztelését, illetve telepítését tiltó 1987-es szovjet–amerikai megállapodás (INF) megsértéséről. Az amerikai elnök a Kreml állítólagos szerződésszegésére hivatkozva a hónap elején kilépett az INF-ből. (Egy nappal később Moszkva is felmondta az egyezményt.) Donald Trump azzal is érvelt, hogy „törvénytelen viselkedésükkel” az oroszok katonai előnyhöz juthatnak az USA-val szemben. Szerinte ez úgy akadályozható meg, hogy Washington megfelelő fegyverek kifejlesztésével és gyártásával válaszol a kihívásra.

A Kreml visszautasítja a bírálatokat, s cselekvésre készül. Putyin szerdai bejelentése után már közzé is tett egy rövid videót arról a fegyverről, amely a többiekkel együtt fontos lehet az orosz katonai (válasz)csapás esetén. A Poszejdon típusú, személyzet nélküli víz alatti drónról van szó, amely atomtöltet hordozására is alkalmas, és korábban már sikeresen tesztelték. Putyin nem titkolja, hogy az új katonai eszközök jelentik a választ az amerikai kilépésre az INF-ből. Az újdonságok között felsorolt tengeri, földi és légi indítású hiperszonikus rakétákat, amelyek gyártása már megkezdődött (Avangard, Kinzsál) vagy még csak próbálgatják őket (Cirkon). Az arzenálba bekerülhetnek a tesztelési szakaszban levő Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéták, a (fejlesztésre váró) Kalibr manőverező robotrepülőgépek földi változatai és más eszközök is. Például a Pereszvet lézerfegyver, amelyet az idén akarnak hadrendbe állítani.

Moszkva szerint ezek olyan fegyverek (lesznek), amelyek ütőképessége, hatékonysága és gyorsasága miatt az orosz haderőnek nem is kell megelőző (atom)csapásra készülnie. Ha ugyanis valaki nukleáris eszközökkel támadná meg az országot, a válaszcsapás azonnali lenne, s az orosz rakéták szinte előbb érnének az ellenséges területre, mint az onnan érkezők. 

Putyin azt állítja, a készülő új harci eszközöket (példátlan sebességüknek köszönhetően) akár nemzetközi vizekről is bevethetik, óriási távolságból az ellenséges országok partjaitól. (A tengeri állomásoztatásra szánt Cirkon rakéta a hangsebesség kilencszeresével hasít majd, azaz másodpercenként három kilométeres sebességgel.)

Putyin ezért azt tanácsolja az amerikaiaknak, hogy mielőtt hozzáfognának közepes hatótávolságú atomrakéták földi telepítésébe Európában, vegyék figyelembe a csúcstechnológiájú orosz fegyverek képességeit.