2024. április 19., péntek

Épül a második vízgyár Szabadkán

Háromszorosára növekedhet a vízfogyasztás Palicson

Szeptember óta Szabadkán folyamatosan épülőben van a második vízkitermelő mű, avagy vízgyár, amely a radanováci és a palicsi helyi közösségben található háztartásokat látja majd el tiszta ivóvízzel az ivóvízről szóló szabályzatnak megfelelően. A város 90 százalékába az egyes vízgyár juttatja el az arzéntól, vastól és ammóniától megtisztított vizet, a Sever villamosgépgyár mögötti területen található vízkitermelő kiépítésével pedig a városi hálózat csaknem az egész lakosságot ivásra alkalmas vízzel látja majd el.

Az igazgató szerint a második vízgyár beüzemeltetésével nem fog emelkedni a vízszolgáltatás ára (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgató szerint a második vízgyár beüzemeltetésével nem fog emelkedni a vízszolgáltatás ára (Fotó: Gergely Árpád)

Sugár György, a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója a vízgyár építési területén megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2017 októberében írták alá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) a beruházásra vonatkozó kölcsönről szóló szerződést, melynek értéke 5,5 millió eurót tesz ki.

Sugár György (Fotó: Gergely Árpád)

Sugár György (Fotó: Gergely Árpád)

– A szerződés ez év végén jár le, és ebben a határidőben el kell készülnie a tervezésnek, az engedélyeztetésnek és a kivitelezésnek is. Két fázisban zajlanak a munkálatok, jelenleg a második fázisnál tart a kiépítés, amelynek az idén kellene befejeződnie, de várhatóan a bank figyelembe veszi az engedélyek beszerzésének itteni időigényes folyamatát. Nem a befejezés dátuma a legfontosabb szempont, amikor a leglényegesebb élelmiszeripari termékről beszélünk, a víz minősége és annak ellenőrzése lényegesebb. Az üzem nem léphet működésbe azonnal, hanem egy hosszadalmas, egyéves műszaki próbaperiódus után kaphatjuk meg az engedélyeztetést, és akkor kerülhet a hálózatba a fogyasztókhoz. Ez egy komplex folyamat, a csöveket is át kell mosni, és jobb, ha ez nem a téli időszakban történik – magyarázta az igazgató, és hozzátette, hogy a vízszolgáltatás ára nem fog emelkedni a második vízkitermelő mű beüzemeltetése után.

A beruházás értéke 5,5 millió euró (Fotó: Gergely Árpád)

A beruházás értéke 5,5 millió euró (Fotó: Gergely Árpád)

– A víz ára 2018-ban emelkedett, és az a szennyvíztisztító szerződésben foglalt áremelésével volt összhangban. Az ivóvízjavító program szerződésében azonban nincs szó áremelésről. A szerződés alapján kilenc évig tart majd a 11 milliós kölcsön visszafizetése, amit 2012-ben írt alá a szabadkai önkormányzat, és 2016-tól 2020-ig évi két törlesztőrészletben fizeti. 2020-tól 2024-ig pedig a Vízművek törleszt ugyanebben az ütemben – részletezte Sugár György.

A második vízkitermelő mű építési területének kiválasztása összhangban van az ötven évvel ezelőtti vízhálózat-fejlesztési rendszerrel. A meglévő kútmezők egy része és a szivattyúállomás is a Sever gyár mögötti területen helyezkedett el. Sánta Csaba, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat beruházási és fejlesztési részlegének végrehajtó igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vízgyár komplex rendszert képez, és a korábbi vízhálózati rendszert időnként felül kell vizsgálni az újabb igények szerint.

Sánta Csaba (Fotó: Gergely Árpád)

Sánta Csaba (Fotó: Gergely Árpád)

– Az ivóvízprogramnak a víztisztításon kívül másik fejlesztési célja is van, ugyanis Palics bizonyos területein háromszorosára fog növekedni a vízfogyasztás a turisztikai fejlesztések után. Ezzel a második vízkitermelővel erre is felkészülünk, és amennyiben ezek az igények bizonyos időszakokban megemelkednek, akkor a vízelosztási kapacitás is növelhető. A tervek szerint a kapacitás 80 litert enged majd át másodpercenként – mondta Sánta Csaba, és hozzáfűzte, hogy jelenleg még három helységben, Alsótavankúton, Felsőtavankúton és Mérgesen nincs ivóvízellátás, de épülőben van a kelebiai ivóvízjavító is.