2024. március 28., csütörtök

Szijjártó: az európai biztonsághoz járulnak hozzá a bevándorlási nyomást nem segítő afrikai országok

Magyarország nagyra becsüli azokat az afrikai országokat, amelyek soha nem tettek azért, hogy Európára bevándorlási nyomás háruljon, és így hozzájárulnak az európai biztonsághoz - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Luís Filipe Tavares, a Zöld-foki Köztársaság külügyekért és közösségekért felelős minisztere (b) és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Luís Filipe Tavares, a Zöld-foki Köztársaság külügyekért és közösségekért felelős minisztere (b) és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Szijjártó Péter Luís Filipe Tavaresszel, a Zöld-foki Köztársaság külügyekért és közösségekért felelős miniszterével, védelmi miniszterrel tárgyalt.
A megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón kijelentette: aki újabb migrációs hullámok inspirálására törekszik, a zsoldos terroristák európai visszatérését könnyíti meg, ami felelőtlen politika.
Miután a nemzetközi koalíció leverte az Iszlám Államot, a terrorszervezet taktikája jelentősen megváltozott: elkezdte visszaküldeni az európai országokból érkezett zsoldos terroristákat - mondta a miniszter.
Közölte: támogatni kell azokat az országokat, amelyek nem akarnak kibocsátó vagy tranzitországgá válni a migráció vonatkozásában, és komolyan veszik a határvédelmet.
A Zöld-foki Köztársaság ilyen ország - mutatott rá.
Szijjártó Péter közölte: Magyarország a déli nyitás politikája keretében hangsúlyt helyez arra, hogy egyes afrikai országokkal, ahol az együttműködés lehetősége adott, szorosra fűzze a kapcsolatokat.
A Zöld-foki Köztársaság büszkén vállalja keresztény identitását, szeretné megőrizni nemzeti, kulturális és vallási örökségét, továbbá felelős migrációs politikát folytat - sorolta. Hozzátette: a Zöld-foki Köztársaság és Magyarország migrációs megközelítése azonos.
Úgy látja, a Zöld-foki Köztársaság a cáfolata annak a leegyszerűsítő brüsszeli hozzáállásának, amely szerint az afrikai országok minél több embert akarnak Európába küldeni.
A Zöld-foki Köztársaság azonban ettől eltérő politikát képvisel - közölte.
A külügyminiszter hangsúlyozta: az EU biztonsági érdeke azt diktálja, hogy az afrikai országok népességmegtartó képessége párhuzamosan bővüljön a lakosság növekedésével. Fontos az együttműködés "az olyan afrikai országokkal, amelyek nem szorgalmazzák az úgynevezett legalizált migrációs csatornák létrehozását" - fogalmazott.
Magyarország támogatja a vízummentességi megállapodás létrejöttét a Zöld-foki Köztársaság és az EU között, valamint azt a portugál kezdeményezést, hogy az unió ötmillió eurót biztosítson az ország határvédelmi fejlesztésére és kétoldalú gazdasági megállapodást kössön vele - mondta Szijjártó Péter.
Magyarország segíti a Zöld-foki Köztársaságot, hogy megtarthassa dinamikusan növekvő népességet, amihez fejlesztésekre van szükség. Magyarország kötöttsegély-hitelmegállapodás keretében biztosítja, hogy 35 millió dollár értékben magyar cégek vízipari beruházásokat hajtanak végre az országban. Véglegesítették a gazdasági együttműködési, valamint a beruházásvédelmi megállapodás szövegét, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök márciusi látogatása alkalmával írnak alá - közölte a miniszter. Hozzátette: emellett megegyeztek a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodás megkötéséről is.
Megjegyezte: a Zöld-foki Köztársaság tiszteletbeli konzult nevez ki Magyarországra.
A miniszter arról is beszélt, hogy tíz hallgatónak biztosítanak ösztöndíjat magyarországi tanulmányokhoz, valamint a Zöld-foki Köztársaságban az alap- és középfokú oktatásban a Kodály-módszer alapján folyik a zeneoktatás.
Luís Filipe Tavares hangsúlyozta: országa arra törekszik, hogy megtalálja a módját, hogy lakosságát arra ösztönözze, maradjon a hazájában.
A Zöld-foki Köztársaság keresztény ország, amely erősen kötődik az EU-hoz. Kapcsolatai kiválóak Magyarországgal, hiszen a két ország hasonló értékeket követ - mutatott rá.