2024. március 29., péntek

Nem törődik az állam a gazdákkal?

Gyalázatos a hektáronkénti 1200 dináros üzemanyag-támogatás

Nevetségesnek és lealacsonyítónak számítanak a kormány földműveseknek nyújtott szubvenciói, melyek a dízel üzemanyaghoz való hozzájutást segítik, és sokkal alacsonyabb ez az összeg a 2012 előtt kapott támogatások összegénél – jelentette ki ma a Beta hírügynökségnek nyilatkozva Miroslav Aleksić, a szerb parlament mezőgazdasági bizottságának tagja, az ellenzéki Néppárt alelnöke. Az állam továbbra is több milliárd dinárral tartozik a földművesek tízezreinek a ki nem fizetett támogatások címén – mutatott rá.

– A földművesek elszegényedtek a jelenlegi rezsim irányítása alatt, ráadásul csökkentették az állami támogatásokat is. Nem is csoda, hogy nem jut szubvencióra, amikor az araboknak és német vállalatoknak fizeti az ország a különféle munkahely-teremtési támogatásokat. Branislav Nedimović miniszter is csak azzal foglalkozik, hogy a Szerb Haladó Párt élvonalához tartozó földművesek jól járjanak, azok, akiknek több tízezer hektárnyi termőföldet engedett át igazgatásra a szerb állam Vajdaság területén – fakadt ki a politikus.

Kifejtette, hogy az üzemanyag-támogatás hektáronként mindössze 1200 dinárt tesz ki. Mint mondta, ez gyalázatos, ennyi pénz ugyanis nem elég egy napszám kifizetésére sem, mert annak is csak a fele. Mint mondta, a szerb haladó párti rezsim előtt a földművesek 6000 dináros szubvenciót is kaptak csupán műtrágya és gázolaj beszerzésére, amit az új kormány előbb megfelezett, most pedig már a felének a felére sem számíthatnak.