2024. április 25., csütörtök

Folyamatos ellenőrzés

Korszerű berendezések az élelmiszer minőségének vizsgálatára

Új laboratóriummal gazdagodott az újvidéki Élelmiszer-technológiai Tudományos Intézet (FINS). A tartományi kormány 16 millió euróval támogatta a molekuláris élelmiszer-analízist végző laboratórium berendezését és felszerelését.

– Az intézet a legkorszerűbb berendezéseket vásárolhatta meg, amelyekkel precízen elemezhető az élelmiszer minősége. A vizsgálatok nagyban hozzájárulnak az élelmiszeripari termékek minőségének a meghatározásához, erre ugyanis jelenleg igen nagy a kereslet – mondta Igor Mirović tartományi kormányfő.

Hozzátette, hogy a FINS az ország és a régió egyik vezető intézménye ezen a területen, és megállapította, hogy jelentős szerepet játszik a tudomány és a gazdaság összekapcsolásában.

A tartományi kormány 16 millió euróval támogatta a laboratórium felszerelését (Fotó: Dávid Csilla)

A tartományi kormány 16 millió euróval támogatta a laboratórium felszerelését (Fotó: Dávid Csilla)

– A tudomány és a gazdaság összefonódásának szükségességét a modern világ hívta elő. Azoknak a termékeknek, amelyek ebben a szellemben készülnek, többszörösen nagyobb az értékük. Az Újvidéki Egyetem ebben vezető szerepet tölt be, ezért a tartományi kormány továbbra is segítséget nyújt minden egyetemi karnak – ecsetelte Mirović.

Olivera Đuragić, az Élelmiszer-technológiai Tudományos Intézet igazgatója rámutatott arra, hogy a laboratórium megnyitása hozzájárul az elemzések körének bővítéséhez.

– A tartományi kormány azzal, hogy pénzt biztosított a laboratórium felszereléséhez megmutatta, hogy hazánkban van perspektívája a tudománynak, hiszen a beruházás a tudományba hozzájárulhat az ország gazdaságának gyorsabb fejlődéséhez – mondta Olivera Đuragić.

Kiemelte, hogy a jobb minőségű és biztonságos élelmiszer érdekében folyamatos elemzések végrehajtása szükséges. Ez az egyetlen módja annak, hogy a piacra kerülő élelmiszerek minősége a megfelelő szinten legyen. Az intézet több mint 200 akkreditált módszert alkalmaz az élelmiszer minőségének ellenőrzésében.