2024. április 25., csütörtök

Ötéves az újvidéki gyámhivatal

Szabadkán is nyílik örökbefogadási és gyámközpont

Öt éve alapították meg az Újvidéki Örökbefogadási és Gyámhivatalt, az alapítói jogokat a tartományi kormány gyakorolja. A fél évtizedes fennállás megünneplése alkalmából Igor Mirović tartományi kormányfő ma ellátogatott a szociális intézménybe, Kamenicára, s munkamegbeszélést tartott a vezetőséggel. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a tartomány továbbra is támogassa az intézmény programjait, felelősséget vállalva ezáltal a szülők nélkül maradt gyermekek gondoskodásában. Bejelentette, hogy az év végéig Szabadkán is nyílik egy ehhez hasonló gyámközpont, s ezzel az intézkedéssel lassan körvonalazódni fog a tartomány intézményes támogatási rendszere, melynek a nevelőszülők, család nélküli gyermekek és fiatalok érdekeit kell szolgálnia. Mirović közölte, hamarosan Újvidéken még egy objektumot átadnak, mely szintén az örökbefogadási és gyámhivatal szükségleteinek tesz eleget. A kormányfő támogatásáról biztosította a nevelőszülők vajdasági egyesületének megalapítását is, mely számíthat a jövőben minden illetékes tartományi titkárság segítségére.

A szociális védelem rendkívül fontos, nem lehet hibázni ezen a területen – állapította meg Mirović.

–  Jelenleg Szerbiában mintegy hatezer gyermek részesül szociális védelemben, ebből mintegy háromezer Vajdaság területén – közölte a számadatot, rámutatva arra, mekkora a felelőssége a tartományi adminisztrációnak.

Ivana Koprivica, az Újvidéki Örökbefogadási és Gyámhivatal igazgatója arról számolt be a helyszínen, hogy a kis jubileumot néhány új helyiségnek az átadásával ünnepelték meg. A központot azért hozták létre – emlékeztetett –, hogy felmérje a leendő gyámok és nevelőszülők felkészültségét erre a feladatra, tanácsadást végezzen annak érdekében, hogy a szülők nélküli gyerekek és a fiatalok jogai teljes mértékben érvényesülhessenek – mutatott rá Koprivica.