2024. április 19., péntek

Room Escape a Vajdasági Múzeumban

A Szökés a múzeumból – a halhatatlanság titka elnevezésű projektumot a Room Escape – Fox in the box és a Vajdasági Múzeum szervezi a 2021 Alap támogatásával.

Érdekes játékra hívja az érdeklődőket a Vajdasági Múzeumba a Room Escape csapata (Dávid Csilla felvétele)

Érdekes játékra hívja az érdeklődőket a Vajdasági Múzeumba a Room Escape csapata (Dávid Csilla felvétele)

Az elképzelésnek az a célja, hogy minél többen megismerjék a múzeumot, egy izgalmas, érdekes játékon keresztül. A Room Escape két-három héten belül kezdődik, az érdeklődők előre foglalhatnak időpontot, a játékokat hétfőnként tartják meg. A szórakoztató társalgásra 3–6 személyes csapatok jelentkezhetnek, másfél órásak a terminusok, az első pár napban ingyenes lesz a részvétel.

– A játék nem zavarja meg a múzeum működését, a tartalma pedig szoros összefüggésben van az aktuális kiállításokkal. A játékosoknak nem szabad hozzáérniük a kiállított tartalmakhoz, de át kell tanulmányozniuk azokat, így mindig valami újat tanulhatnak, és természetesen pontos útmutatót is kapnak. A játéknak az a célja, hogy a résztvevők sikeresen megoldják a feladatokat, ennek érdekében a múzeumban útbaigazításokat helyezünk el. Mindenesetre, a résztvevők biztos felismerik majd, hogy mi tartozik a játék keretei közé, és mi a múzeumi tárgy – magyarázta Staša Arsenović Koprivica etnológus.

A projektum szervezői a Dnevnik napilapnak elmondták, az a legfőbb cél, hogy a résztvevők jól szórakozzanak. A játékosok a projektum során különleges módon megtapasztalhatják a múzeum aktuális tárlatát, egy adrenalint serkentő játékon keresztül. A fő téma Vajdaság történelme lesz. – Csak annyit árulhatok el, hogy a játék egy olyan helyzetből indul, amikor a múzeumot evakuálták, a játékos ebbe a virtuális valóságba kerül a játék kezdetén. A projektumot régészeti, konzerválási, restaurálási, pedagógiai szakemberek, valamint a Room Escape IT-szakértői tervezték. Az a lényege, hogy a résztvevők olyan dolgokat fedezzenek fel, amelyeket azelőtt nem vettek észre – magyarázta Arsenović Koprivica.

A szervezők szükségesnek tartják hangsúlyozni, hogy a résztvevőknek nem kell „óriási” történelmi tudással rendelkezniük, az a legfontosabb, hogy csapatként jól működjenek, mert különben nem sok esélyük lesz megtudni a „halhatatlanság titkát”. A játék során segítséget is kaphatnak, fontos, hogy kövessék az útmutatásokat, és természetesen a saját megérzéseiket is.