2024. március 29., péntek

Kiszélesítik az utat a Makszim Gorkij utcában

Szabadka forgalmas pontjain egyre gyakrabban alakulnak ki fennakadások. Ezek következtében sorok keletkeznek, és időnként hangos dudaszó tölti be az utcákat. A legtöbb problémával balra kanyarodás alkalmával szembesülnek a sofőrök, hisz nekik minden szemből jövő járművet el kell engedniük, és amennyiben nincs külön sáv a számukra, a mögöttük haladó autósok, akik egyenesen szeretnék folytatni útjukat, bizony előbb-utóbb elveszítik a türelmüket. Ilyen a helyzet a Makszim Gorkij utcában is. A Patria Hotel irányából érkező autósoknak két sáv áll rendelkezésükre, és nincs külön a balra fordulók számára kijelölt sáv, így annak, aki a Radić fivérek utcába szeretne fordulni, bizony meg kell várnia a szemből jövőket, ezzel pedig lassítja a forgalmat.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Lapunk kérdésére Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság 73,1 millió dinárt hagyott jóvá a helyi önkormányzatnak, hogy megoldja ezt a problémát.

– A Nagyberuházási Igazgatóság pályázatot írt ki többek között az infrastruktúra fejlesztése érdekében. Ezen egy úthálózat-fejlesztési projektummal vettünk részt, amely magában foglalja a valamikori Zvezda mozinál lévő szemaforral ellátott útkereszteződés átalakítását. A jelenleg meglévő négy sáv helyett öt sávot szeretnénk kialakítani, hogy zökkenőmentesebb legyen a balra kanyarodás a Radić fivérek utcára. A szabadkaiak jól tudják, hogy ezen a szakaszon reggel nyolc óra körül és délután 3–4 órakor folyamatosan fennakadások keletkeznek. A közlekedésbiztonság tekintetében ez egy nagyon veszélyes útszakasz, és ugyanabban a megoldásban gondolkodunk, amilyen jelenleg a Patria Hotelnél van. Két sáv állna az egyenesen közlekedő járművek rendelkezésére, egy pedig a balra fordulást tenné lehetővé – fogalmazott Újhelyi Ákos.

A tanácsos elmondása szerint az út mellett parkolóhelyek találhatóak, és az út szélességének megnövelése érdekében ezekből vesznek el.

– Reményeink szerint hamarosan ki tudjuk írni a közbeszerzési pályázatot a munkálatok elvégzésére, és bízunk benne, hogy az idén be is fejezzük. A munkálatok miatt előreláthatólag lesznek fennakadások, de utána ez a probléma meg fog oldódni – nyilatkozta Újhelyi.

Emellett azt is megtudtuk, hogy az útkereszteződésbe térfigyelőrendszert is telepítenek, annak érdekében, hogy kiszűrjék a szabálytalankodókat.