2023. április 2., vasárnap

Indokolt az influenzaszünet az iskolákban

Ada községben februárban emelkedett meg az influenzához hasonló megbetegedések száma

Az Adai Egészségház igazgatója, dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos elmondta, hogy Ada község területén szerencsére nem öltött szélsőségesen nagy méreteket az influenza és az influenzához hasonló megbetegedések okozta járvány.

Dr.  Balog  András,  az  Adai  Egészségház igazgatója (Csincsik Zsolt felvétele)

Dr. Balog András, az Adai Egészségház igazgatója (Csincsik Zsolt felvétele)

– Már december és január folyamán is voltak influenzához hasonló megbetegedések, de azok a megszokott, átlagos előfordulást mutatták. Februárban mutatható ki a megbetegedések számának nagyobb emelkedése. Február első hetében az összes rendelőben 75 esetet jegyeztünk fel, a második héten pedig 83 új esetet regisztráltunk, és jelentettünk a járványügyi intézetnek. Egyelőre kimondottan influenzás megbetegedésről nem beszélhetünk, de a szakma szabályai értelmében az influenzához hasonló betegségeket is ugyanúgy összegeznünk kell, és hetente jelentenünk a járványügyi intézetnek – közölte dr. Balog András.

Az egészségház igazgatója szerint a járvány éppen most tetőzik, és bízik benne, hogy ezután már csökkenni fog a megbetegedések száma, és remélhetőleg nem lesz szükség újabb intézkedések bevezetésére, mint amilyen az iskolai kényszerszünet elrendelése is volt.

– Az iskolai kényszerszünetet nagyon jó döntésnek tartjuk, mert egybeesik a februári tavasszal, amikor az átlagosnál jóval magasabb a hőmérséklet, és a járványtani gyakorlat azt mutatja, hogy ilyenkor lényegesen megnövekszik az új megbetegedések száma. Az enyhe időjárás kedvez az influenzához hasonló megbetegedések terjedésének. Remélhetőleg megakadályozza a járvány terjedését, hogy ezen a héten a gyerekek otthon maradnak, nem tömörülnek az iskolában és más helyeken. A meteorológiai előrejelzések szerint a hétvégére megérkezik a lehűlés és az évszaknak megfelelő hőmérséklet, a hideg pedig várhatóan fékezni fogja a járvány terjedését – magyarázta az Adai Egészségház igazgatója.