2024. április 24., szerda
SPORTHÍREK

Tefera világcsúcsa

ATLÉTIKA

A 19 éves etióp Samuel Tefera 1500 méteren 3:31,04 perces eredménnyel fedett pályás világrekordot állított fel a birminghami GP-versenyen. A szám fedett pályás vb-címvédője – aki tavaly ugyancsak Birminghamben 3:58,19 perccel bizonyult a legjobbnak – az utolsó körben előzte meg Yomif Kejelchát. Az addig élen álló honfitárs a verseny előtt bejelentette, hogy a világrekord megdöntése a célja, de ez végül nem sikerült neki, és 3:31,58 perces eredménnyel a második helyen végzett. A korábbi világrekordot Hisam el-Gerúzs (Hicham El Guerrouj) tartotta, aki 1997-ben 3:31,18 perccel ért célba. Szabadtéren viszont – 1998 óta – továbbra is a marokkói a világcsúcstartó (3:26,00 p).

OLIMPIA

Növekedtek a költségek

Jelentősen, mintegy 40 százalékkal nőtt a jövő évi tokiói olimpia megnyitójának és záróünnepségének költségvetése, derül ki a szervezőbizottság által nyilvánosságra hozott adatokból. Muto Tosiro, az előkészületek vezetője azt közölte, hogy a két ceremónia összesen 118 millió dollárba fog kerülni. Amikor a japán főváros megkapta a rendezés jogát 2013-ban, ez a szám még csak 82 millió volt. Muto hozzátette, az operatív büdzsé viszont nem változik. Tokió mindent beleszámítva legalább 20 milliárd dollárt költ a játékokra.

Olimpiához tartozó hír még, hogy Indonézia benyújtotta pályázati szándéknyilatkozatát a 2032-es nyári olimpia megrendezésére. Az ázsiai ország hírügynöksége tegnap írt arról, hogy Indonézia svájci nagykövete múlt héten adta át az államfő erről szóló levelét a NOB-nak. „A NOB a tavalyi Ázsia-játékokon meggyőződhetett arról, hogy alkalmasak vagyunk egy ilyen nagy sportesemény megrendezésére. Úgy véljük, a versenyek erős alapot adnak a pályázatunknak” – nyilatkozta a nagykövet. A 2032-es olimpiára a két Korea közösen szeretne pályázni, illetve India is jelezte már kandidálási szándékát. A NOB 2025-ben dönt majd a 2032-es rendezőről.