2022. augusztus 9., kedd

Véget ért az Oscar-szavazás, indul a visszaszámlálás

Befejeződött kedden az Oscar-szavazás, az amerikai filmakadémia mintegy 8000 tagja adta le voksát a jelöltekre a 24 Oscar-kategóriában, amelyek díjait vasárnap adják át a hollywoodi Dolby Színházban.

A szavazatokat a PWC ezzel megbízott tagjai számolják meg. Rajtuk kívül senki sem tudhatja az eredményt a ceremóniáig. A győztesek és győztes alkotások nevét lezárt borítékban juttatják el vasárnap a gála színpadára.
Idén a fekete-fehér mexikói Roma című dráma, Alfonso Cuarón önéletrajzi ihletésű alkotása, és a görög Jorgosz Lanthimosz A kedvenc című történelmi drámája kapta a legtöbb, tíz-tíz jelölést a filmakadémia díjaira. A Roma győzelmével a filmet forgalmazó Netflix első játékfilmes Oscarját szerezheti meg.
Az élőben közvetített 91. Oscar-díjátadót a Queen együttes fellépése nyitja meg. A gála producerei számos sztárfellépőt hívtak meg az estére, amelynek a hagyományoktól eltérően idén nem lesz házigazdája. A Queen az Oscar-jelölt Bohém rapszódia című film révén kapott meghívást. A produkció az együttes pályafutásának kezdetéről és néhai frontembere, Freddie Mercury életéről készült.
A ceremónián olyan sztárok adják majd át az Oscar-szobrokat, mint Elsie Fisher, Michael B. Jordan, Michael Keaton, Helen Mirren, Tyler Perry, Pharrell Williams, Paul Rudd and Michelle Yeoh, Javier Bardem, Angela Bassett, Chadwick Boseman, Emilia Clarke, Laura Dern, Samuel L. Jackson, James McAvoy, Melissa McCarthy, Jason Momoa és Sarah Paulson.
"Nagyon örülünk, hogy ezeket a csodálatos színészeket és filmkészítőket a műsorban üdvözölhetjük. Izgalmat, lendületet és meglepetést visznek az idei Oscar-műsorba" - hangsúlyozta a gála két producere, Donna Gigliotti és Glenn Weiss.
Az Oscar-díjátadót vasárnap este élőben sugározza a Los Angeles-i Dolby Színházból az ABC televízió, a műsort több mint 225 országban és térségben közvetítik.