2024. március 28., csütörtök
KOREAI-FÉLSZIGET

Kim nem akar megválni az atomtól?!

Egy volt észak-koreai diplomata, De Jong Ho arról beszélt egy keddi szöuli sajtótájékoztatón, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek nem áll szándékában megválni országa nukleáris fegyvereitől. A volt diplomata szerint az észak-koreai vezető úgy tekint a Donald Trump amerikai elnökkel tervezett második találkozójára, mint ami lehetőséget kínál Észak-Korea atomhatalmi státusának megszilárdítására.

De Jong Ho arról is beszélt, hogy a jövő heti csúcstalálkozó kudarccal végződik, ha Trumpnak nem sikerül Kim Dzsong Unt rávennie arra, hogy jelentse be összes nukleáris fegyvere és létesítménye feladását, illetve Észak-Korea visszatérését az atomsorompó-egyezményhez.

Trump és Kim második találkozóját február 27–28-án a vietnámi fővárosban, Hanoiban tartják.

A két vezető tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol egy sor vitás kérdésben – köztük a Koreai-félsziget atommentesítésében – született megegyezés közöttük. Mindazonáltal az atommentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélekedett, hogy Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem válaszolt a feszültség elsimítását célzó észak-koreai gesztusokra.

De Jong Ho, Észak-Korea londoni nagykövetségének egykori első beosztottja 2016 augusztusában családjával együtt szökött Dél-Koreába. Ő az egyik legmagasabb rangú észak-koreai diplomata, aki valaha megszökött hazája hatóságai elől.

Legutóbb januárban érkezett hír egy magas rangú észak-koreai tisztségviselő szökéséről. Cso Szon Gil, aki 2017 októberétől 2018 őszéig volt Észak-Korea ügyvivő nagykövete Rómában, novemberben feleségével együtt elhagyta az állomáshelyét és eltűnt.