2024. április 25., csütörtök

Rács mögött a gyümölccsel seftelők

Tilos a mezőgazdasági termékek kivitele Oroszországba és más piacokra mindazon vállalatok számára, amelyek ügyében visszaélés gyanúja miatt vizsgálat folyik – közölte a mezőgazdasági minisztérium.

„A Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium, a Belügyminisztérium és más szolgálatok legutóbbi közös akciója, melyben 59 személyt tartóztattak le, annak a totális és kompromisszum nélküli küzdelemnek a folytatása, melyet az állam azok ellen indított, akik veszélybe sodorják a nemzeti érdekeket és Szerbiának a legfontosabb piacokon, köztük a vámszövetséget kötött országok és külön az Orosz Föderáció piacán elfoglalt kiváltságos helyzetét” – közölte az agrártárca. Kiemelte, a legfontosabb cél „a becsületes mezőgazdasági termelők védelme, de az élelmiszer-biztonsági rendszer megőrzésén keresztül az összes polgáré is”. A Belügyminisztérium korábbi közleménye szerint az őrizetbe vett 59 személyt azzal gyanúsítják, hogy Görögországból gyümölcsöt importáltak, majd hamis dokumentáció kíséretében szerbiai áruként szállították Oroszországba.

A mezőgazdasági minisztérium közleménye kitért arra is, hogy két hónappal ezelőtt több mint 80 személy került rács mögé amiatt, mert gyümölcsöt csempészett a vámszövetség országaiba. Abban az időszakban lefoglaltak 36 tonna húst és húskészítményt, melynek eredetére nem találtak bizonyítékot, és öt személyt őrizetbe vettek, mert szervezett bűnbanda tagjaiként részt vettek ennek az árunak a beszerzésében azzal a szándékkal, hogy a hazai piacon értékesítik.