2024. április 19., péntek

Üzemanyag-támogatás a gazdáknak

– A mezőgazdasági minisztérium a napokban tette közzé a dízel üzemanyag támogatására vonatkozó döntést, amelynek értelmében hektáronként hatvan liter üzemanyag árából literenként 20 dinárt térít vissza az állam. Azok jogosulnak a támogatásra, akiknek a gazdasága legfeljebb húsz hektár – közölte Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár a Jó napot, gazduram! elnevezésű mezőgazdasági ismeretterjesztő rendezvény megnyitóján Újvidéken.

A támogatásokat március elsejétől, a gazdaságok újrajegyeztetése után, kezdik fizetni – mondta Nenad Katanić mezőgazdasági miniszterhelyettes. Kiemelte, hogy a bejegyeztetést követően két-három napon belül a gazdák számlájára kerülhet a pénz. Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy nem nagy összegről van szó, de az illetékesek azon fáradoznak, hogy a gazdák minél közvetlenebb módon jussanak hozzá a támogatáshoz, ezért az üzemanyag támogatási összegét a hektáronkénti területalapú támogatással együtt fizetik ki a termelőknek.

Minden segítség jól jön a gazdáknak, felvetődik azonban a kérdés, hogy ekkora összeg mennyire javít a helyzetükön.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Ez biztos, hogy segítség lesz a kis- és nagytermelőknek egyaránt, de mivel többet dolgozunk, én azt hiszem, hogy a minisztérium nagyobb kedvezményt is adhatott volna, hiszen látjuk, hogy csak nálunk van ez a 20 hektáros üzemanyag-támogatási korlát és ez a minimális szubvenció. A mintegy 2000 dinár nem sok, már növelni kellett volna. Ha modern mezőgazdaságot szeretne az állam, akkor kicsit jobban kellene figyelni a termelők igényeire, hogy jobban tudjanak fejlődni, mert ez segítségnek segítség, de az összeget növelni kellett volna – mondta Kovács Nándor óbecsei termelő.

A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság és a Mezőgazdasági Kar az idén írta alá azt az együttműködési szerződést, amelynek értelmében a Jó napot, gazduram! elnevezésű rendezvényt közösen szervezik meg Vajdaság-szerte. Ebben az évben Vajdaságban hét helyszínen tartanak szakmai fórumot és előadást.

Prof. dr. Nedeljko Tica, a Mezőgazdasági Kar dékánja hangsúlyozta, hogy az eddigi kiváló együttműködés által megvalósuló szakrendezvény lehetővé teszi a szakmai tudás egyre nagyobb mértékű gyakorlati átadását.

– Az idei év jelentős újdonsága, hogy Vajdaság különböző településein adhatjuk át a tudást és az információt a termelőknek. Ezenkívül a gazdák szabadon válogathatnak a különféle témák közül, az általuk érdekelt területeken.

Kiemelte, hogy az eddig Zentán és Mitrovicán megtartott fórumokra mintegy 600 gazda látogatott el.

Vuk Radojević elmondta, hogy az idén is szép számban megjelentek a termelők a tanácskozáson, és ez annak a bizonyítéka, hogy a gazdák felismerték a tudományos tanácskozás jelentőségét.

– E rendezvény a tudomány temploma, ahol egy helyen megtudhatnak minden fontos információt. Ugyanakkor e fórumsorozat révén megragadjuk az alkalmat, hogy közelebb hozzuk a gazdákhoz a tartományi és az állami agrárpolitikai intézkedéseket. Meg vagyok győződve, hogy a tanácskozásnak köszönhetően a termelőknek lehetőségük nyílik arra, hogy a legkorszerűbb ismeretek birtokába jussanak, és hogy sikeresen alkalmazhassák az elméleti tudást a gyakorlatban is, hiszen csak a legkorszerűbb ismeretek birtokában vehetünk részt eredményesen a piaci versenyben.

Hozzátette, hogy az idén ötven százalékkal több pénzt irányozott elő a tartományi titkárság a mezőgazdaság fejlesztésére. Az agrárköltségvetés jelentősen magasabb mint a korábbi években, és a beruházások megtérülési szintje is kimagasló, egyes pályázati vonalak esetében eléri a 80 százalékot. Azon fiatal termelők számára, akik startup programon vesznek részt, 90 százalékos a megtérülési szint – hangsúlyozta a mezőgazdasági titkár.