2024. április 24., szerda
ZOMBOR – 270

Informatikatanár a kitüntetett

Duško Obradović informatikatanár érdemelte ki Zombor Város Díszoklevelét, a kitüntetést, amit korábban Februári Díjnak neveztek. A szabad és királyi városi rang megszerzésének 270. évfordulójára szervezett ünnepségen a kitüntetett tanár Dušanka Golubović polgármester asszonytól vette át az elismerést a tanügy fejlesztésében, az oktatásügyben és a környezetvédelemben 2018-ban elért eredményei jutalmául. A díszoklevél elnyerésére munkaközössége, a Veljko Petrović Gimnázium, illetve annak igazgatója, Fekete László terjesztette föl, amit a díjat odaítélő bizottság pozitívan értékelt, és a városi tanács is megérdemeltnek tartotta a jutalmat.

A jubileumi ünnepségen köszönőleveleket adtak át azoknak a szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik 2018-as munkájukkal öregbítették Zombor hazai és külföldi hírnevét. Ilyen elismerésben részesült a Bunjevačko kolo Egyesület, a Gerhard Német Humanitárius Egyesület, az Urbani Šokci Egyesület és a Magyar Polgári Kaszinó a hagyományőrzés, a közösségi szellem ápolása, a multikulturális értékek, valamint a város kulturális kínálata gyarapításának elismeréséül.

Ugyanebben az elismerésben részesült a zombori Népszínház – amely a Ha Zombor Hollywood lenne című előadásával első helyezést szerzett a Mediterrán Színházi Fesztiválon –, a Mobility MGB Kft. a legérzékenyebb kategóriákba tartozók szociális ellátásának megújításáért, Sajonela Krga a fölzárkóztató cselgáncsprojekt megvalósításáért, amivel a fejlődési rendellenességben szenvedő gyerekeket és fiatalokat vonta be a sport világába.

A különböző, tartományi szintű szemléken elért eredményeikért a város köszönőlevelében részesült a Ravangrad Városi Művelődési Egyesület, a kerényi Đurđevak ME, a Stapar Helyi Közművelődési Közösség. A Pozsonyi Nemzetközi Zenei Fesztiválon kiválóan szereplő Zombori Dalárda és David Kecman Dako Milovan Vidaković-díjas író is elnyerte a város köszönőlevelét, miként a helyi mentőszolgálat életmentő tevékenységéért, dr. Stevan Cvetičanin a korszerű műtéstechnikai eljárások bevezetéséért a zombori közkórházban. Prof. dr. Saša Bošnjak az uniós projektek eredményes megvalósításáért kapta az elismerést, Szilágyi István a Kispest és Zombor közti diákcsereprogram érdekében végzett tevékenységéért részesült köszönőlevélben, Josip Koberski rendőrkapitány pedig a legsúlyosabb bűncselekmények feltárásában szerzett érdemeiért részesült városi elismerésben.