2024. április 16., kedd

Mesekönyvek leendő elsősöknek

Közös programokkal anyanyelvünk elsajátításáért, gyermekeink szókincsének gyarapításáért

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tegnap délután két szülői értekezletet tartottsk az első emeleti Klub helyiségében.

Az óvodásoknak az ajándékcsomagot Erdődi Edvina, az MNT alelnöke és dr. Vitkay-Kucsera Ágota MNT-tag adta át (Ótos András felvétele)

Az óvodásoknak az ajándékcsomagot Erdődi Edvina, az MNT alelnöke és dr. Vitkay-Kucsera Ágota MNT-tag adta át (Ótos András felvétele)

Előbb a 2018-ban Újvidék, Piros, Tiszakálmánfalva, Káty, Titel és Sajkáslak területén született kisbabákat és szüleiket látták vendégül, ők átvehették a Rákóczi Szövetség Gólyahír programjának ajándékát, az Első könyvem c. kiadványt. A szülők ízelítőt kaptak a Petőfi Sándor MMK-ban szombatonként megszervezett, Ringató foglalkozásból.

Az ismeretterjesztő délután folytatásában fogadták azokat az óvodásokat, akik 2019. szeptemberétől első osztályba fognak indulni és akiknek szülei a magyar tannyelvű oktatást választották számukra. A Rákóczi Szövetség ajándékcsomagját átveheték a leendő elsősök is, a jelen levők mindkét szülői értekezleten a átfogó tájékoztatást kaptak a magyar állam, a Rákóczi Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatásairól, illetve azokról a gyermekprogramokról, amelyeket a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban rendeznek meg rendszeresen.

Az MNT és a Rákóczi Szövetség hosszú évek óta szorosan együttműködik. A Rákóczi Szövetseg Iskolaválasztási programja kiegészíti az MNT Vackor programját, ennek az elképzelésnek a keretében osztották ki tegnap a Mátyás, az igazságos című mesekönyvet és egy-egy tábla csokoládét az óvodásoknak.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A Magyar Nemzeti Tanács Vackor programjának megálmodói fontosnak tartják azt, hogy a gyermekeket „meséltessék”, hogy meséljenek nekik anyanyelvükön, hiszen ezáltal bővül a képzeletviláguk, szókincsük. Mindezek mellett a meséléssel töltött idő jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a picik érett és gondolkodó felnőttekké váljanak.

A Rákóczi Szövetség 2013 óta biztosít ajándékokat a magyar tannyelvű iskolába induló kisdiákoknak. Az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum 2008 óta foglal magába többféle programot és kezdeményezést, ide épül be a Rákóczi Szövetség programja is, továbbá az MNT által szervezett vagy megvalósított támogatásokat is. Mindez egy olyan csomagot képez, amely az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum eredményességét bizonyítja. – Amikor 2008-ban beindítottuk a projektumot, fokozatosan nőtt a magyar tannyelvű osztályokban. Az elmúlt években a szám teljesen stabil, a beiratkozó diákok száma nem csökken, ami óriási siker – hallottuk Vicsek Annamária oktatási államtitkártól.

A tegnapi programbemutató során Hanák Rigó Ildikó óvónő ízelítőt adott abból, ami szombat délelőttönként történik a Petőfiben megszervezett Ringató foglalkozáson. Egész pici babákat is szívesen befogadnak, sőt: Ildikó a várandós mamák részvételére is számít, ugyanis a hangok már születés előtt is eljutnak a babáig, ilyen módon hozzájárulhatunk későbbi gondolatviláguk kialakulásához. A Ringató magyar népdalokra és színvonalas, komponált gyermekdalokra alapozza működését, Kodály-módszerek szerint történik a foglalkozás. Minderről a www.ringato.hu honlapon tudhatunk meg többet, ezen a címen megtaláljuk azoknak a Kárpát-medencei településeknek a névsorát, amelyeken a babafoglalkozásokat megszervezik.

Telepi Társalgó

Ma délután 4 órai kezdettel a Darányitelepi Társalgó bemutatja a Dunastart Civil Szervezet által készített történelmi dokumentumfilmet, Mátyás király délvidéki kötődései címmel. A film az Újvidék Város Kulturális Igazgatóságának támogatásával készülhetett el. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak. A hétvégén, vasárnap farsangi mulatságra, eszem-iszom jelmezbálra várják itt az újvidékieket.