2024. április 24., szerda

Tiltakozás Topolyán

Topolya központjában 54. alkalommal tartottak környezetvédelmi tiltakozást vasárnap este, vagyis a hónap 17. napján.

A lokális környezetszennyezés volt a topolyai tiltakozás egyik fő témája (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A lokális környezetszennyezés volt a topolyai tiltakozás egyik fő témája (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A néhai Dragan Pečurica elsősorban a légszennyezés, pontosabban az állati fehérjét feldolgozó üzemből áradó bűz, illetve a Krivaja patak tönkretétele miatt indított tiltakozó megmozdulása először csatlakozott a Szerbia több városát érintő, országos méretűvé dagadt Egy az ötmillióból elnevezésű kormányellenes tüntetéshez. A város központjában összegyűlt mintegy 100 emberhez elsőként Mengyán Pletikosić Ildikó, a topolyai községi képviselő-testület ellenzéki képviselője szólt, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy a topolyaiak polgári és környezetvédelmi felelősségtudatát nehezen lehet felébreszteni.

– Bennünk nincs félelem, amikor az értékeinkért harcolunk. Elkötelezettek vagyunk, és változásokat akarunk a községben. Nem tűrjük, hogy a közös javainkat elkótyavetyéljék, pártkatonák között osszák szét, nem hagyhatjuk, hogy a községet érintő lényeges beruházásokat tovább halasztgassák. Csak akkor tudunk eredményt elérni, ha összefogunk és mindannyian nemet mondunk a megosztásra – mondta egyebek mellett Mengyán Pletikosić, aki arra is figyelmeztette hallgatóságát, hogy Topolya kiürül, és ezt nem szabad megengedni.

Ezt követően a zobnaticai Svetlana Kovačević emelt szót a faluját érintő gondokkal kapcsolatban. Többek között ismertette a település kommunális problémáit, illetve felemelte a hangját az ellen, hogy több háztartást el akarnak költöztetni a lélekszámában egyébként is megcsappant faluból.

– Az érintett utca lakosainak 15 ezer euró fejében ajánlottak fel házvásárlási lehetőséget Topolyán, ha hajlandóak elköltözni. Ezt visszautasítjuk, és nem hagyjuk az otthonainkat elkótyavetyélni! – üzente Svetlana Kovačević.

Ez után a topolyai származású Csernik Árpád, a szabadkai Népszínház színésze is felemelte a hangját a rendszer ellen, változásokat sürgetve.

A tüntetés résztvevői a beszédek után sétát tettek a város központjából az Újvidék irányába haladó úton a kaszárnya felé. Erre az időre a rendőrség biztosította a zavartalan forgalmat Topolyán.