2024. április 23., kedd

Torkoskodtak Bácskossuthfalván

A hétvégén negyedik alkalommal zajlott a hagyományos „morovici” disznótoros étkek zenével fűszerezett kóstolója a Juhász bálteremben. A rendezvénynek az Ady Endre Művelődési Központ volt a házigazdája. Gogolyák Gabriella, az Ady elnök asszonya köszöntötte a vendégeket, és kiemelte, hogy az összejövetellel elsősorban a disznótoros vacsorák hagyományát és hangulatát szerették volna éltetni.

Finom ételek és jó hangulat jellemezte a 4. torkos csütörtököt Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Finom ételek és jó hangulat jellemezte a 4. torkos csütörtököt Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Annak idején a hajnaltól estig tartó disznótoros munkát egy kis pihenő, beszélgetés, lakmározás követte, mi ezt a kellemesebb részét szeretnénk bemutatni az esténkkel. A vacsoránk nem jöhetett volna létre, ha nincs az Ady tagságának és a falubelieknek az a lelkes kis csapata, amely kivette részét az előkészületekből. Nekik köszönjük szépen a helytállást, közösségépítésből ötösre vizsgáztak – mondta az Ady elnök asszonya.

A negyedik torkos csütörtök alkalmából két tekintélyesebb súlyú sertést dolgoznak fel a böllérek. A munkálatok már pénteken reggel megkezdődtek, majd szombaton a délutáni óráktól izzott fel a tűzhely a Juhász bálterem konyhájában. A menüben húsos hurka, svartli, tepertő, savanyú leves, disznótoros paprikás, szárma, sült hurka és kolbász szerepelt, desszertnek lekváros és diós hájas kiflit kínáltak. A szorgos kezek egyébként az est előkészületei alkalmával a Tarka virág kézimunkacsoport megalakulásának 15. évét ünneplő jövő hétvégi jubileumi ünnepségre is gondolva, 656 darab töltött káposztát is készítettek. A jó hangulatról a Fokos és a Csalóka zenekar gondoskodott. A rendezvényen tiszteletét tette Saša Srdić, a topolyai képviselő-testület elnöke, Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke, Fazekas Róbert tanácselnök-helyettes, a község idegenforgalmi irodájának képviseletében pedig Lovra Balázs érkezett. A torkos csütörtökre meghívást kaptak azok az egyének, szervezetek is, akikkel az év folyamán együttműködött az Ady Endre Művelődési Központ.