2024. március 28., csütörtök

A buszsofőrök több mint fele nem dolgozik

A Subotica-trans nem kapott sztrájkra vonatkozó hivatalos bejelentést

Már a múlt héten megváltozott a Subotica-trans Közúti Utasszállító Közvállalat menetrendje, tegnap pedig arról adtunk hírt, hogy hétfő óta a szombati menetrend szerint közlekednek az autóbuszok. Milan Vasović, a Subotica-trans közlekedési ügyvezető igazgatója lapunknak azt nyilatkozta, hogy a helyzet óráról órára változik, ezért naponta újabb döntéseket hoznak a járatokat illetően. Ennek tükrében kedd óta több városi és helyközi járat menetrendjét módosították, illetve törölték.

Módosították a 16-os, 8-as és a 8/a városi járatok menetrendjét. A helyközi járatok közül nem indul Szegedre a 6:30-as busz és visszafelé sem közlekedik 12:30-kor, az újvidéki vonalon törölték a 11:40-kor induló járatot, és az vissza sem jön 20 órakor, a reggel 7 órai járatot is törölték Zombor irányába, és visszafelé 10:15-kor sem lesz busz.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Mint azt keddi nyilatkozatában Milan Vasović elmondta, azért kellett változtatásokat eszközölni, mert a járványos megbetegedések következtében a sofőrök közül sokan betegszabadságra mentek még a múlt hét folyamán. A vállalat már régóta sofőrhiánnyal küszködik, évekre visszamenőleg tapasztalható a sofőrök külföldi munkavállalása, sokan jobb fizetés reményében távoztak a cégtől vagy másik munkaadót kerestek az országban. A Subotica-transnak jelenleg 144 járművezetője van, tegnap még arról számoltunk be, hogy közülük 49-en mentek szabadságra, a legújabb információk szerint ez a szám 73-ra növekedett. Közülük néhányan kötelező szabadnapjaikat töltik, de vannak, akik évi szabadságot vettek ki.

Nem hivatalos információk szerint a betegszabadságon lévő alkalmazottak egy része nem beteg, hanem így tiltakozik az alacsony bérek és a túlórák miatt. A vállalat közlekedési ügyvezető igazgatója szerint nincs szó csendes tüntetésről.

– A betegszabadságukat töltő buszsofőrök mindegyike érvényes orvosi igazolással biztosított bennünket arról, hogy lebetegedett. Nem vagyok orvosi szakértő, hanem technikai szakember, ezért nincs jogom felülbírálni az orvosi igazolást. Sztrájkra vonatkozó hivatalos bejelentést a közvállalat nem kapott – jelentette ki Vasović.

A Subotica-trans honlapján is közzétette a változásokat, az utasok egy része azonban akkor szembesült a módosításokkal, amikor a megszokott időben hiába várta a buszt. A közlekedési vállalat arra kéri a lakosokat, hogy mindenképp tájékozódjanak utazás előtt az érvényes menetrendről.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában véleményezte az utasszállító közvállalatban uralkodó helyzetet: „A helyzet tarthatatlan. A korábbi szintre kellene visszaállatni a dolgozók bérezését, és lehetővé tenni, hogy több embert is alkalmazhasson a közvállalat. Ez az állapot rendszerbeli hibák eredménye is. Az elmúlt években volt egy karcsúsítási folyamat a közszférában, ami egyrészt a leépítést, másrészt a külön engedélyhez kötött alkalmazás rendszerét, a fizetések befagyasztását jelentette. Mindennek megvolt abban a pillanatban a racionalitása, az ország teljesítőképességét és állapotát figyelembe véve. Azt gondolom, hogy ezen a fázison túl vagyunk, és sok tekintetben ezeket az intézkedéseket, szigorító rendelkezéseket eljött az ideje feloldani” – mondta Pásztor István.