2024. március 29., péntek

Hatékony az Alapfokú Bíróság Óbecsén

Jelentősen csökkent a régi ügyek száma, és egyre többen élnek a mediáció lehetőségével is

Gyorsan és jól dolgozik a 2014 januárjában megalakult Alapfokú Bíróság Óbecsén – hangzott el az intézmény ma megtartott éves sajtótájékoztatóján. Öt év alatt 42 százalékról 6,7 százalékra csökkent a régi bírósági ügyek száma: az öt évvel ezelőtt átvett 1256 két évnél régebbi tárgyból tavaly év végére 220, január végére pedig már csak 184 maradt. Marko Božović, az óbecsei Alapfokú Bíróság szóvivője szerint a bíróság munkavégzésének minőségéről tanúskodik az az adat is, mely szerint az Óbecsén meghozott elsőfokú ítéleteknek mindössze a 13 százalékát semmisítették meg felsőbb szinteken, csaknem 70 százalékát helybenhagyták, és nem egész 13 százalék esetében módosították az ítéletet (a maradékot részben módosították vagy megsemmisítették).

Az óbecsei Alapfokú Bíróság igyekszik népszerűsíteni a mediációt (Fotó: Fehér Rózsa)

Az óbecsei Alapfokú Bíróság igyekszik népszerűsíteni a mediációt (Fotó: Fehér Rózsa)

Az alternatív vitarendezési lehetőség elterjedése, egyben a 23. (bírósági és alapvető jogok) uniós tárgyalási fejezet sikerének az érdekében az Igazságügyi Minisztérium, a Legfelsőbb Semmítőszék és az Európai Unió közös projektet hívott életre, amelyben 19 másik mellett Vajdaság e téren egyik legeredményesebb bírósága, az óbecsei Alapfokú Bíróság is részt vesz. A projekt egyik célja az, hogy a konfliktusok rendezésére per helyett minél többen válasszák a gyorsabb, olcsóbb és békésebb közvetítői eljárást. A szerbiai Igazságügyi Minisztérium adatai szerint, ha valaki mediációval oldja meg a konfliktusát, a per értékétől függően 35–60 százalékkal olcsóbban is megúszhatja, mint ha perre menne, ráadásul sokkal gyorsabban kerül pont az ügy végére. Ennek ellenére Szerbiában a lakosság ma még ritkán él a 2015 áprilisában törvényerőre emelkedett, de korábban is ismert mediáció, azaz közvetítés lehetőségével. Óbecsén tavaly nyolc régi, évek óta húzódó ügyet sikerült így megoldani.

A mediációval történő megegyezésre hatvan napot ad a törvény, de a bírósági eljárás eközben nem áll le, csak szünetel. Ha a mediáció nem jár sikerrel, a bírósági eljárás folytatódik. Óbecse községben három jogász, illetve ügyvéd (Srdjan Gligorić, Knézi Péter és Deli Csaba), valamint Dejan Erak könyvelő végezhet mediációt. A teljes mediátorlista az Igazságügyi Minisztérium honlapján érhető el.