2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

A legjobb borokkal mérettetnek meg a bánátiak

A nagybecskereki Borklub az idén immár tizedik alkalommal szervezi meg A Legjobb Bánáti Bor elnevezésű versenyt, ezúttal a szervezésbe besegít a helyi Turisztikai Egyesület az önkormányzat támogatásával, valamint a helyszínt adó kultúrközpont is.

Kónya-Kovács Otília felvétele

Kónya-Kovács Otília felvétele

A mintákat személyesen is át lehet adni a kultúrközpontban, mégpedig február 22-én és 23-án, a borbírák pedig a hónap utolsó napján végzik el a munkájukat. A borokat postázni is lehet, ilyen módon is eljuttathatják a borászok a termékeiket. Négy kategóriában lehet versenyezni, a fehér-, vörös- és a rozéborok mellett a sillerborokkal is megmérettethetnek a borászok.

A bánáti siller népszerűsítésén is fáradozó Somogyi Sándor borász, a nagybecskereki Borklub elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a fajta ugyan nem vesz részt a versenyben, de az eminens bírák értékelést mondanak a beérkezett bánáti sillerekről is. A szervezők az idén is mintegy 200 bormintára számítanak, tavaly 170 nedű méretett meg a versenyben, mivel Közép-Bánátról egész Bánátra kiterjesztették a versenyt, így némi növekedésre számítanak.

Az eredményhirdetésre március elsején kerül sor, mindez ünnepi műsorral és borkóstolóval bővül. Ez az esemény délben kezdődik és délután öt óráig tart.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.