2024. április 19., péntek

Fuxbajnokság Tiszaszentmiklóson

A megmérettetésre 11 kéttagú csapat nevezett be

Jószerével csak a bánáti Tiszaszentmiklóson ismerik a fux kártyajátékot, de ott igen nagy hagyományai vannak, és még ma is rendszeresen játsszák. Különösen a téli hónapokban, és főleg az idősebbek körében dívik a játék. A magyarok és a lengyelek körében közkedvelt, hagyományosnak számító kártyajáték népszerűsítése érdekében negyedik éve szerveznek bajnokságot Tiszaszentmiklóson. A vasárnap megtartott negyedik fuxbajnokságra 11 kéttagú csapat nevezett be.

Kártyacsata a vadászotthonban (Gergely József felvétele)

Kártyacsata a vadászotthonban (Gergely József felvétele)

A szabályok ismertetése után kisorsolták a csapatok sorszámait, és megkezdődött a verseny. Egyszerre két kéttagú csapat mérkőzik meg egymással. Az egy csapatba tartozó két játékos egymással szemben ül az asztalnál. A magyar kártyával, hatos leosztásban játszott játék a hetesezésre vagy a filkózásra hasonlít. A makk fölső és a zöld fölső együtt már egy fuxot ér. Színre színt kell vetni, de fontos a kártyalapok nominális értéke is. A játék öt nyert madzagig megy. Ha valamelyik csapat 60 ponton felül teljesít, akkor már nyert. Elsőre bonyolultnak tűnik a játék, de gyakorlással hamar elsajátítható.

A nagy érdeklődésre számot tartó kieséses kártyabajnokságot ezúttal is a vadászotthonban bonyolították le. A négyes döntőben első helyen végzett a Krekus László–Kertész Albert duó, és ők vihették haza a vándorserleget. A második helyet a Nagy Zoltán–Kőműves András páros érdemelte ki. A harmadik helyen Urbanek Péter és Dunai Ilona fejezte be az idei fuxbajnokságot.

A fuxbajnokságot a helybeli Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület és a VMSZ szervezte meg azzal a céllal, hogy összehozza az embereket, és a fiatalabb generációkkal is megtanítsák az érdekes kártyajátékot, hogy ne csak a számítógépek és mobiltelefonok kössék le minden szabadidejüket. A szervezők nevében Törtei János, a községi tanács tagja elmondta, hogy szeretnék megőrizni a csak a falura jellemző különleges és egyedi kártyajátékot, mert ez is hozzátartozik a népi kultúrához és a helyi szokásokhoz, amit ápolni kell.