2024. április 26., péntek

Bemutatkozott az Alfa, elindult a teszt

Február 18. az első piros betűs nap a Formula–1 2019-es naptárában: a barcelonai pályán megkezdődött a minden évben talán legjobban várt időszak, az előszezoni tesztelés. Mint az ilyenkor lenni szokott, az első nap reggelén már a kezdés előtt nagy volt a sürgés-forgás a bokszutcában, hiszen több olyan csapat tartott még fotózást, amelyek a korábbi internetes bemutatójuk után teljes valójában még csak most gördítették az autójukat vagy végleges festésüket a nyilvánosság elé: így például sokan szomorúan konstatálhatták, hogy a Red Bull múlt héten prezentált vagány külsője csak ideiglenes volt, az autók visszakapták szokásos színezetüket.

Az Alfa Romeo volt a hétfő reggel nagy bemutatkozója, Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi hivatalosan most rántották le a leplet az identitásváltáson átesett csapat autójáról, amely viszont megtartotta bordó-fehér külsejét, a C38-as elnevezésében pedig folytatja a Sauber örökségét. Az előszezoni felkészülés a jövő hét végéig összesen nyolc napon át tart, s minden csapat egyetlen autóval lehet a pályán. Az Alfa Romeónál Räikkönené volt a megtiszteltetés, hogy hétfőn megkezdje a munkát, ám csak öt perc kellett hozzá, hogy ő legyen az év első kicsúszója is: az egyik kanyarban elvesztette az uralmat az autó felett, és a kavicságyban landolt, de nem sokkal a bokszba való visszaszállítása után már ismét akcióban volt. Délelőtt Sebastian Vettel azonnal óriási tempóra kapcsolt a Ferrarival, az autókat lassító szabályváltozások ellenére máris a pályacsúcs közelébe kerülve.

A mezőny azonban még nem volt teljes az első napon: a Williams jelezte, hogy új autóját nem tudta időben felkészíteni a teszthez, de reményeik szerint rövidesen már ők is pályán lesznek Robert Kubicával és George Russell-lel.