2024. április 25., csütörtök
DOROSZLÓ

Zökkenőmentes működés, sokrétű tevékenység

A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület közgyűlésén Király Szilárd elnöki beszámolójában elmondta: az elmúlt egyéves időszakban megtartották hagyományos rendezvényeiket, a szakcsoportok folyamatosan tevékenykedtek. Különböző munkálatok, felújítások is zajlottak. Elkészült az épület tűzvédelmi terve, beszerezték a kötelező tűzvédelmi eszközöket stb. Javítottak az áramhálózaton, további klímaberendezések lettek beszerelve, italhűtőket vásároltak. A rendezvények sorából kiemelkedik a decemberi évzáró műsor, amely egyben az egyesület 80 éves fennállásának jubileuma volt. A Petőfi Sándor Általános Iskolával együttműködve megszervezték a karácsonyi műsort, ajándékcsomagot osztottak a fellépőknek. Az elnök kifejezte köszönetét a vezetőségnek, a csoportvezetőknek, a háznagyoknak, továbbá a Dunatáj Egyesülés irodai dolgozóinak, akik a pályázatírásban vannak segítségére az egyesületnek.

Mészáros László pénzügyi beszámolóval szolgált.

Gellér Enikő az ifjúsági néptánccsoport tevékenységét ismertette. Elhangzott, Szklenovszki Saroltával csak nemrég vették át a csoport vezetését. Rendszeresen tartanak próbákat, a jövőben a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársainak köszönhetően külső segítséget is kapnak a színvonalas koreográfiák további összeállításához. Az elmúlt év folyamán a csoport eleget tett a különböző fellépési meghívásoknak, részt vett a községi szemlén, a Törökkanizsán megtartott Gyöngyösbokrétán, a Zsigárdi Napok rendezvényen, továbbá a szintén felvidéki Galántán, a Szent István- napi kenyérszentelőn Zomborban, a Haraszti Őszi Napon, a doroszlói Szüretbálon és az egyesület évzáró műsorán.

Radics Leonóra, a kis- és középső néptánccsoport tevékenységét ismertette. Elmondta, az egyesület hagyományos rendezvényein kívül az összevont csoport részt vett a községi és a körzeti szemlén, különböző zombori fesztiválokon, ünnepen, a doroszlói falunapon, a Szent Imre Búcsúi Napok keretében.

Csernicsek József a zenei szakosztály munkájáról számolt be. Megtudtuk, a Fúvós Zenekar biztosította a néptánccsoportok kíséretét a szemlék, a fesztiválok és a vendégszereplések alkalmával, továbbá önállóan is szerepeltek, egyebek mellett egy zombori nemzetközi találkozón, a március 15-i műsorban Doroszlón, a Szüretbálban, ahol vendégük volt a dályhegyi, a kiskőszegi, a haraszti és a martonvásári fúvószenekar avagy zenei csoport. Ezen a rendezvényen a kocsikázás alatti zenét biztosították, illetve a szüretbáli műsort követő mulatozást a Twins Band dallamai tették emlékezetessé. A fúvósok felléptek még a Haraszti Őszi Napon, a Szent Imre búcsúi Napok alkalmával, a zeneszakosztály több tagja szerepelt az évzáró műsorban. A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően a Fúvószenekar számára vásároltak tenorkürtöt és hámmal ellátott nagydobot.

Az IRO-M irodalmi szakcsoport munkájáról L. Móger Tímea beszélt. Elmondta, évente megtartják az 1848/49-es eseményekre emlékező alkalmi műsort, György Mária rendezésében, továbbá a temetői koszorúzást, az általános iskolával való együttműködésnek köszönhetően a gyerekek részt vesznek a bajai Cserkészek az Ifjúságért Alapítvány vers- és mesemondó-versenyén, de az iskolásokkal együtt szerepelnek még a karácsonyi műsor alkalmával is. Az irodalmi csoport tagjai szervezésében a faluban vendégszerepelt Az örökség című Arany-összeállítás, a Kuckó Gyermeksarokkal közös szervezésben bemutatták a Homo labilis című verseskötet. A jövőben is hasonlóan több verses, filmes és színházi produkciót szeretnének bemutatni, szerepeltetni Doroszlón.

Gellér Zoltán a színjátszócsoport tevékenységéről elmondta, az évzáró műsorra és Négyesfogat műsorába készítettek több vidám jelenetet az év folyamán. A közeljövőben is hasonló aktivitást terveznek.

Király Etel a hagyományőrző csoport munkájáról beszélt. Megtudtuk, hogy népviseletbe öltözve díszei voltak több eseménynek, így a Szentkúton a Magyar Összetartozás Napján, a temetői Nagykereszt szentelésén, a maglódi Kárpát-medencei Találkozón, az itthoni Hazaváró Báránypaprikás-főző Versenyen tevékenykedtek. Továbbá adatközlésekkel folyamatosan rendelkezésre álltak a néprajzi gyűjtők számára.

Az összejövetel végén Pelt Ilona informálta a jelenlevőket a Prosperitati Alapítvány hamarosan kiírásra kerülő turisztikai pályázatairól, amelyek a civil szervezeteknek, egyesületeknek nyújtanak majd nagy lehetőségeket.

A közgyűlésen vendégként a szlavóniai Haraszti Dózsa György Magyar Művelődési Egyesület képviselői is jelen voltak.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Köztársasági Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.