2024. március 28., csütörtök

Előrelépés a pénzmosás elleni küzdelemben

Az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) közölte, hogy Szerbia előrehaladást ért el a testület ajánlásainak betartásában, de a jelentéstevők továbbra is fenntartják a fokozott nyomon követési eljárást. Ez év decemberében az Európa Tanács bizottságának újabb jelentést kell tenni a pénzmosás elleni szerbiai intézkedésekről.

A Moneyval közleménye szerint megvizsgálták az elért eredményeket a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem területén fő standardalkotó – de informális – nemzetközi szervezet, az úgynevezett Pénzügyi Akciócsoport (FATF) ajánlásaival kapcsolatban, és Szerbiát az összesen

40 ajánlás közül 10-nek az esetében az eddigi „nem felel meg” vagy „részlegesen megfelel” kategóriából a „nagyrészt megfelel” kategóriába helyezték át. Például a tömegpusztító fegyverek elterjedésének és finanszírozásának megakadályozásával kapcsolatos, 7-es számú ajánlás tekintetében is a „nagyrészt megfelel” minősítést kapta az ország, csakúgy, mint az ügyfelek azonosítására és követésére vonatkozó 10-es, valamint az elektronikus átutalásra vonatkozó 16-os ajánlás esetében.

A Pénzügyi Akciócsoport 1989-ben létrehozott kormányközi testület, amely tavaly októberben közölte: Szerbia – Etiópia, Ghána, Szíria, Pakisztán társaságában – továbbra is azoknak az országoknak a feketelistáján marad, melyekben stratégiai hiányosságokat tapasztaltak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben.