2024. április 25., csütörtök

Maradjon ágyban!

Minden évben, késő ősztől tavaszig, probléma az influenzavírus okozta, a légutak megbetegedésével járó, széles körben kirobbanó járvány. Ebben az idényben А-H1N1 és A-H3N2 típusú influenza terjed nálunk, illetve a régióban. A Dr. Milan Jovanović Batut közegészségügyi intézet adatai szerint Szerbiában 29-en haltak meg az influenzajárvány következtében, és 104 687-en betegedtek meg az elmúlt hat hétben. Mivel az egészségügyi minisztérium szerint az idény fertőző periódusának csúcsán vagyunk, a szerb kormány döntése értelmében, amelyet az egészségügyi minisztérium javaslatára hozott, február 18-a és 24-e között, az iskolákban az influenzajárvány okán nincs tanítás. A szerb kormány a téli szünet meghosszabbítása mellett döntött a szerbiai iskolákban, hogy csökkentse az influenzavírus továbbterjedésének lehetőségét.

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb módja az időben felvett védőoltás (Gergely Árpád illusztrációja)

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb módja az időben felvett védőoltás (Gergely Árpád illusztrációja)

Számos gyógyszertár honlapján és egészségügyi kiadványban tájékozódhatunk arról, hogy az influenza (grippe) egy vírus által okozott fertőző betegség. A kórokozók emlősöket (például ember, sertés) és madarakat (például vadkacsa) képesek megfertőzni. Hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata gyötri azokat, akiket a vírus megfertőz. Az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan az influenzavírusok is a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén terjednek (cseppfertőzés). A panaszok általában 2–3 nap múlva eltűnnek, a láz többnyire megszűnik, de előfordul, hogy 5 napig is eltart. A bronchitis (hörghurut) és a köhögés azonban 10 napnál hosszabb ideig is fennmaradhat, a légutak teljes gyógyulása pedig akár 6–8 hétig is eltarthat. A gyengeség és kimerültség még napokig, néha hetekig is fennállhat. A fertőzés egyik kellemetlen szövődménye lehet a tüdőgyulladás. Kiválthatja maga a vírus, illetve a vírusfertőzést követően baktériumok okozzák a gyulladásos folyamatot.

Az orvosok a fertőzés megelőzése egyetlen hatékony módjának az időben elvégzett védőoltást tartják, amelynek célja egyéni védelmet nyújtani azon személyeknek, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés az alapbetegségük vagy az életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet. Ezért ajánlják azoknak, akiknél magas az influenza szövődményeinek kockázata: időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek és immunhiányosoknak.

A védőoltást fel is vették sokan az idősebb korosztály tagjai közül, akik rendszeresen felkeresik kezelőorvosukat különféle gyógyszerek kiíratása végett. A fiatal és a középkorosztály tagjai azonban, akik örülnek, hogy munkaviszonyban vannak, nem is jutnak el az orvosig. Iparkodnak nem hiányozni a munkahelyükről addig, míg nem veszi le őket lábról a betegség, s közben arra nem gondolnak, hogy sok más embert is megfertőznek. Egyesek betegen is dolgozni próbálnak. Szabad eladásban kapható gyógyszereket vagy immunerősítő szereket vásárolnak a patikában, abban bízva, hogy ágyban fekvés nélkül is sikerül meggyógyulniuk. Ritkán javul az állapotuk, inkább elhúzódik a betegségük, sőt gyakran halljuk, hogy a ki nem feküdt influenza különféle következményeitől szenvednek.

Azok a polgárok, akik nem döntöttek a védőoltás mellett, arra hivatkoznak, amit hallottak, vagy amit tapasztaltak, hogy a védőoltás nem ad teljes biztonságot, mivel a vírusok szezonról szezonra változnak.

Hogyan védekezik az influenza ellen?

 

Felvettem a védőoltást: 21 (13,2%)

Sok vitaminnal, házi praktikákkal: 82 (51,6%)

Sok figyelmet fordítok a tisztálkodásra: 21 (13,2%)

Kerülöm a tömeget: 35 (22%)

Mindenki tudja, hogy az influenza megelőzésében nagyon fontos, hogy rendszeresen és alaposan mossunk kezet szappannal és meleg vízzel, használjunk eldobható papír zsebkendőt, csökkentsük a másokkal való közeli kontaktust. Köhögés, tüsszentés alkalmával takarjuk el a légutakat, és gyakran, alaposan szellőztessük a helyiségeket. Lehetőség szerint kerülni kellene a tömeget és a tömeges szórakozóhelyeket. Ha busszal, vonattal utaztunk, mások által is használt tárgyakat fogtunk meg (ajtókilincs), utána nem szabad megfeledkezni a kézmosásról, így megelőzhetjük a cseppfertőzést.

Akik már átvészelték az influenza különböző formáit védőoltás és gyógyszerek nélkül, illetve, akiknek a védőoltásról és a gyógyszerekről nincs jó tapasztalatuk, azt vallják, legkönnyebben felépültek, amikor ágyban maradtak, pihentek, sok folyadékot ittak, és kerülték az erőfeszítéseket. A kellemetlen tüneteket a közönséges megfázásnál is alkalmazott szerekkel, például orrdugulást oldó természetes szerekkel vagy inhalálással mérsékelték.

A gyömbértea mézzel és citrommal enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben is képes felvenni a harcot. A népi gyógyászat kedvelői egy darabka friss gyömbért forrásban levő vízbe tesznek, öt percig ázni hagyják, leszűrik, mézzel, citrommal ízesítve egész nap kortyolgatják.

Akik kipróbálták, tudják, a kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás, amelyben sok a zöldség, természetes védőgátat képez a kórokozókkal szemben. A magunk készítette vitaminban és ásványokban gazdag zöldség- és gyümölcskoktélok nemcsak divatosak, hanem az immunrendszert is erősítik.

A szakemberek szerint nem mindenki van egyformán kitéve a fertőzés veszélyének, a szervezetünk ellenálló képessége a (leg)fontosabb tényező. Véleményük szerint az nem kapja meg könnyen az influenzát, aki minden évben természetes szerekkel, megelőző kúrával erősíti a szervezetét. Akinek nincsenek bélműködési zavarai vagy gombás megbetegedése. Aki nem sok cukrot, édességet fogyaszt, de elegendő folyadékot – napi két liter teát, szénsavmentes ásványvizet, természetes gyümölcslét – fogyaszt. Akinek a táplálkozása teljes értékű és főként növényi nyers kosztból, zöldségből, gyümölcsből, salátából áll. Aki nem él stresszhelyzetben, akinek nincs sok gondja, bánata, aki nem érzi magát levertnek, aki képes kikapcsolódni, lazítani, aki rendszeresen sportol. Aki nem sokat tartózkodik 20 foknál melegebb helyiségben, aki nem dohányzik, aki csak ritkán iszik alkoholt. Aki jó alvó, aki boldognak, életerősnek és egészségesnek érzi magát. Aki az elmúlt évek során nem szedett antibiotikumokat, aki influenza esetén kémiai szerek helyett természetes szereket használ... A hosszú lista áttekintésekor rájövünk, mennyi mindennel vétünk immunrendszerünk ellen.

Abban legtöbben egyetértünk, hogy nélkülözhetetlen, hogy hetente rendszeresen, több órát a szabadban töltsünk, sétáljunk, kiránduljunk, mindez serkenti a szervezetünk immunszabályozó erejét, továbbá a lelki jó érzés is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészségesen vészeljük át a telet.

Talán a fentebb javasolt különböző megelőzési, védekezési tanácsok most már „eső után köpönyegnek” tűnnek, de ha belőlük többet meg tudunk szívlelni, akkor remélhetőleg a következő téli idény elé felkészültebben nézünk.