2024. március 28., csütörtök
ZOMBOR

A város napja jegyében

A múlt hétvége Zomborban a szabad és királyi város rangja elnyerésének 270. évfordulója jegyében történt. Vagyis részben, ugyanis az ünnepség tematikusan részben Laza Kostić emlékéhez kötődött, a költő ugyanis 110 évvel ezelőtt Zomborban fejezte be Santa Maria della Salute című költeményét, a szerb romantika legszebb szerelmes alkotásának tekintett versét.

Ebből az alkalomból Dušanka Golubović polgármester asszony munkatársaival együtt hegedűszó és a vers szövegének elhangzása mellett virágot helyezett el, és mécsest gyújtott a költő sírján.

Az ünnepségsorozat már a múlt pénteken megkezdődött a Lexington band esti koncertjével. Szombaton Milan Konjović alkotásainak tematikus kiállításával folytatódott a művész nevét viselő képtárban. A tárlat kurátora, Nebojša Vasić a megnyitón elmondta, hogy a bemutatott képek az ötvenes években keletkeztek, amikor a festő visszatért az ember iránti szeretetét összegző szenvedélyes ecsetkezeléshez és kolorithoz, és ezáltal kötődik Laza Kostićhoz, hiszen a romantikus költő művészete is a szerelemből fakadt.

A Szent György téren, a padon ülő Laza Kostićot ábrázoló szobornál Teodora Kušić fiatal színésznő saját monodrámáját mutatta be Lenka Dunđerski – kobni čas címmel. Ezt követően a Városi Könyvtárban nyílott dokumentumkiállítás Laza Kostićról, Milan Stepanović helytörténész ősszeállításában. Itt osztották ki a középiskolások számára kiírt, Laza és Lenka szerelmét feldolgozó fogalmazási verseny díjait.

Szombaton este a Magyar Polgári Kaszinóban a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében emlékeztek meg a város napjáról. Erről az eseményről tegnapi lapszámunkban számoltunk be.

Vasárnap együttműködési megállapodást kötött a Városi Múzeum a dunaújvárosi Intercisa Múzeummal, és megnyílott a Laza Kostić Zomborban című tárlat a múzeumban. A rendezvénysorozat vasárnap este Jovana Kosanović zongorahangversenyével zárult a Népszínházban.