2024. április 16., kedd

Négy személyt az intenzív osztályon ápolnak

A Szabadkai Közkórházban jelenleg nyolc pácienst kezelnek influenzára utaló tünetekkel

A szerbiai általános iskolákban és középiskolákban a héten szünetel a tanítás az influenza okán. Az illetékes miniszter, illetve titkár csütörtökön, az állami ünnep előtti utolsó munkanapon jelentette be ezen tényt. Ezt megelőzően több olyan hírt is olvashattunk a hazai lapokban, illetve internetes portálokon, amelyek arra figyelmeztettek bennünket, hogy egyre többen betegszenek meg az influenza egyik válfajával, az úgynevezett sertésinfluenzával. A hírek tanúsága szerint országszerte több haláleset is történt, amelyek az influenzára vezethetőek vissza. Az áldozatok között voltak kétéves, illetve hetven-nyolcvanéves személyek is, akik a vírus valamilyen szövődménye következtében hunytak el.

A szabadkai kórházban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai kórházban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom (Fotó: Gergely Árpád)

Szabadkára októberben négyezer-ötszáz influenza elleni védőoltás érkezett, és mindet felvették. Jelenleg nincs lehetőség a védőoltásra.

A Szabadkai Közkórházból kapott információink szerint az intézményben jelen pillanatban nyolc pácienst kezelnek influenzára utaló tünetekkel. A nyolc beteg közül három esetében kimutatták a H1N1 influenzavírust. Négy személyt az intenzív osztályon ápolnak, és közülük egy személy állapota súlyos, őt lélegeztetőgépen tartják. Mindezek mellett Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház minőségbiztosítással és kockázatelemzéssel megbízott igazgatóhelyettese lapunk kérésére azt is elmondta, hogy az intézményben továbbra is érvényben van a látogatási tilalom.

Az influenzaszezon októbertől február végéig-március elejéig tart, és a korábbi években februárban mérték a legtöbb influenzamegbetegedést. Úgy tűnik, ez az idén sem lesz másként, a diákok pedig egy második téli szünetnek örülhetnek. És ha már böjti időszakról van szó, minden bizonnyal az egyhetes tanítási szünetnek is meglesz a böjtje, hisz a diákok valószínűleg szombatonként pótolják a kimaradást, olyan tavaszi szombatokon, amikor a tanulók (és minden bizonnyal a tanárok is) az iskola helyett legszívesebben minden mással foglalkoznának.