2024. április 24., szerda
M4 SPORT – AZ ÉV SPORTOLÓJA GÁLA

A gyorskorcsolyázók szinte mindent vittek

A legendás férfi asztalitenisz-csapat kapta az életműdíjat

Csütörtökön este osztották ki a 2018-as év legjobb sportolóinak járó díjakat. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport – Az év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, mindez azt jelenti, hogy újabb rekordot állítottak fel az újságírók, hiszen tavaly „mindössze” 436 voks érkezett.

A legnagyobb győztes kétségkívül a férfi gyorskorcsolyaváltó lett, hiszen ehhez a téli sporthoz kapcsolódik a legjobb csapat, a legjobb edző és a legjobb férfi sportoló cím is. A férfi győztes a Pjongcsangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövid pályás váltó alapembere és egyben legnagyobb sztárja, Liu Shaolin Sándor lett, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom, én erre nem lettem volna képes. Nagyon köszönöm az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet” –értékelt a színpadon Liu. A férfi győztesnek járó díjat egyébként az est sztárvendége, a kilencszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok atléta, Carl Lewis és Budapest főpolgármestere, Tarlós István adta át.

A női kategóriában kisebb meglepetés született, hiszen az évek óta legnagyobb esélyesnek számító Hosszú Katinkát ezúttal letaszították a trónról. Helyette a szülés után visszatérő kajakos Kozák Danuta kapta az elismerést, aki a belgrádi Eb-n két aranyat és egy ezüstöt, a portugáliai vb-n pedig három aranyat nyert. A gála egyik legőszintébb pillanatát is Kozák szállította, amikor beszédében elismerte vetélytársai nagyságát. „Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát” – fogalmazott.

Az edzőknél az olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. A díjat Polgár Judit sakkozó és Rátgéber László kosárlabdaedző adta át. Bánhidi Ákos egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni, neki pedig szenzációs versenyzőket és kiváló munkatársakat szánt az élet.

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson. Knoch Viktor valószínűleg a legvidámabb pillanatokat idézte elő különös köszönőbeszédében: „Nem készültem beszéddel, mert azt hittem, Sanyi fog beszélni, úgyhogy köszönet azért, hogy ő is nyert egy díjat, így én is beszélhetek. Ez egy nagyon nagy csapat munkájának az eredménye, akik már akkor azért dolgoztak, hogy ez megszülethessen, amikor ez a sportág még a béka feneke alatt volt. Mondjuk, Ádóra sokat kellett várnom, mire felnőtt, de a lényeg, hogy együtt elérhettük ezt a sikert. Köszönjük a vázát!” – utalt a csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserlegre a sportoló.

A Magyar Labdarúgó-szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta, akinek Gera Zoltán adta át a díjat. A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat. „Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat” – mondta Jónyer István.

Az estet művészeti produkciók tették színesebbé. A Himnuszt idén Kovács Kati, Rúzsa Magdi, Puskás Peti, Molnár Ferenc Caramel és a Nemzeti Színház művésze, Bakos-Kiss Gábor előadásában, hárfakísérettel hallhatta a közönség.