2024. április 20., szombat

Köztük vannak a jövő nagy zenészei

Fiatal tehetségeket hallhatott a szabadkai közönség a FEMUS fúvószenei versenyen

A IX. FEMUS fúvószenei fesztiválon a hétvégén a szaxofonos, a klarinétos és a fuvolás diákok mérhették össze tudásukat. A verseny és a próbák nyitottak voltak a közönség számára, bárki bármikor ellátogathatott a Szabadkai Zeneiskola hangversenytermébe. A FEMUS-ra öt ország, Szlovénia, Magyarország, Szerbia, Horvátország és Észak-Macedónia 108 versenyzője nevezett be, akik öt életkori korcsoportba kerültek. A minikategóriába a legkisebbek, az első és a második kategóriába az általános iskolások, a harmadik és a negyedik kategóriába pedig a középiskolás diákok nevezhettek felkészítő tanáraikkal.

Dratsay Ákos magyarországi fuvolaművész, fuvolatanár a verseny zsűrijében foglalt helyet. Szerinte egészen kiváló, csodálatra méltó produkciók is születtek.

Az ilyen versenyeken mindig vannak tehetséges diákok, ám mégis megdöbbentő, amikor egy tizenkét éves gyermek kiáll, és úgy játszik, mint egy igazi művész. A szaxofon és a klarinét kategóriájában is voltak egészen kimagasló produkciók. Például fellépett egy kilencéves kislány, aki a korát meghazudtoló módon, ügyesen klarinétozott. Az ilyen pillanatok miatt is nagy öröm hallgatni a fiatalokat – mondta Dratsay Ákos. Hozzátette, hogy a művészi összhatás a döntő szempont a legjobbak kiválasztásánál. Fontos, hogy milyen módon játszik a gyermek a hangszeren, illetve az is számít, hogy hogyan tudja közvetíteni azt a zenei világot, amelyben az előadott mű született.

Napközben nagy volt az izgalom a résztvevők körében. Bárhol jártunk a Szabadkai Zeneiskolában, mindenhol fúvóshangszereket hallhattunk, mivel a versenyzők a szünetben a hangversenyteremben és a számukra kijelölt tantermekben próbáltak. Song Yuan már túl volt a zsűri előtti fellépésen. A tizenhét éves fiú Budapestről érkezett, az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola 10. évfolyamos diákja. Az eredményhirdetést várva elmondta, hogy tíz éve klarinétozik, és nagyon szereti.

Egyszer bementem egy zeneiskolába, és meghallottam, hogy egy tanteremből klarinét hangja szól. Nagyon megtetszett, utánaérdeklődtem, és elkezdtem én is ezen a hangszeren játszani. A versenyen a korcsoportom nagyon erős volt, mert akadtak olyanok is, akik több éve játszanak, mint én – mondta Song Yuan.

A FEMUS bírálóbizottsága mindegyik korcsoportban, mindhárom hangszer esetében több első, második és harmadik díjat adott át a résztvevőnek. Emellett kijelölte a legjobbakat, akik arany díjat kaptak. Ezek a szerencsések a vasárnap esti gálán még egyszer megmérettettek azon a hangversenyen, amelyet a szabadkai Városháza dísztermében tartottak. Ekkor a fellépők a közönség különdíjáért és a FEMUS fődíjáért versengtek. A dobogó mindhárom fokára magyarországi versenyzők állhattak. Harmadik helyen végzett Magyary Timót Gergely szaxofonos, második lett Jakab Tivadar klarinétos. A FEMUS fődíját a zsűri Bencze Máté szaxofonosnak ítélte. A közönségdíjas is ő lett. A legjobb pedagógus címet szaxofon kategóriában Seleljó Erzsébet, fuvola kategóriában Valerija Kamplet, a maribori Konzervatórium tanára, klarinét kategóriában pedig Gyulai Endre, a budapesti Vienna Konservatorium tanára érdemelte ki. A verseny legjobb zongorakísérői a zsűri döntése alapján Mikola Éva, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Gyakorló és Hangszerképző Szakgimnáziumának zongoratanára és korrepetitora, Mocsári Emma zongoraművész, valamint Richter Edit, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának korrepetitora és zongoratanára lettek.

A verseny zsűrijében Dratsay Ákoson kívül a magyarországi Puskás Levente, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, valamint a budapesti Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola szaxofontanára, a Budapest Saxophone Quartet altszaxofon művésze, továbbá Nikola Srdić klarinétművész, az Újvidéki Zeneakadémia és a Banja Luka-i Művészeti Akadémia tanára ült. A FEMUS az Electe művészeti egyesület szervezésében valósult meg.