2024. március 29., péntek

Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország

Az Országházban tartott családi napot a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége

Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke szombaton Budapesten, az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) családi napján.

Latorcai köszöntőjében úgy fogalmazott, az elmúlt évek kormányzati intézkedései komoly segítséget jelentettek a családoknak, az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv pedig további elemekkel erősíti a nemzetközi színtéren is példaértékű és egyedülálló magyar családpolitikát. Ezért bíznak abban, hogy néhány éven belül számottevően nőhet a magyar gyerekek száma az országban és határon túl is – tette hozzá.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége családi napjának résztvevői (Fotó:MTI–Kovács Attila)

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége családi napjának résztvevői (Fotó:MTI–Kovács Attila)

Kiemelte, hogy ehhez szükség van valódi társadalmi támogatottságra is, a legutóbbi nemzeti konzultáció eredményei pedig rendkívül biztatók és reménykeltők ezen a téren. Szükség van továbbá olyan civil szervezetekre is mint a KCSSZ, amely elkötelezett családbarát gondolkodás terjesztésében – fűzte hozzá Latorcai János, aki azt mondta, a család nemcsak nemzeti megmaradásunk, hanem egyéni boldogságunk kiteljesedésének is az alapja, amelyet az alaptörvény is kiemelt védelemben részesít.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt hangoztatta, hogy a kormány döntéseinek meghozatalakor mindig egy nemzetben gondolkodik, éljenek a magyarok bárhol is a világon. Emlékeztetett arra, hogy 2018 a külhoni magyar családok éve volt, amikor programjaikkal mintegy 6500 családot és 10 000 gyermeket értek el szerte a Kárpát-medencében, az idén pedig a külhoni magyar gyerekek évét hirdették meg. Kitért arra is, hogy az Országházban elsősorban a törvényhozás munkája zajlik, ugyanakkor fontos az is, hogy a különböző ünnepek alkalmával a családokat is vendégül lássák, ezért hívtak meg a szombati programra 600 gyereket, akik közül 500-an határon túlról érkeztek.

Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány 2018-at a teljes Kárpát-medencében és a diaszpórában is a családok évének nyilvánította, kifejezve, hogy „a családbarát nemzetet együttes erővel, közösen építjük, és a nemzet nem áll meg a közigazgatási határoknál”. Utóbbit bizonyítja az is, hogy elindították a Köldökzsinór programot, amelyen keresztül már 10 000-en nyújtottak be kérelmet anyasági támogatásra a határon túlról – fűzte hozzá, majd azt is elmondta, hogy a magyar fiatalok általában kettőnél több gyermeket szeretnének, ezért a jövőben a vágyott gyerekek megszületésének támogatására kívánnak összpontosítani, még hatékonyabb intézkedésekkel.

Potápi Árpád János beszédet mond az Országházban megtartott családi napon (Fotó:MTI–Kovács Attila)

Potápi Árpád János beszédet mond az Országházban megtartott családi napon (Fotó:MTI–Kovács Attila)

Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke örömét fejezte ki, hogy a kormány határozottan a családok mellett áll, és a magyar fiatalok is családban képzelik el a jövőt.
A családi nap a felsőházi teremben demográfiai konferenciával folytatódott. 

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója a rendezvényről azt mondta, hogy a nemzetépítést és közösségépítést szolgálja. Közölte, arról szeretnének átfogó képet adni, hogy mi a helyzet a határon túl, és mit lehetne még tenni annak érdekében, hogy boldog családok éljenek a Kárpát-medencében.

Farkas Péter szociológus, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatási vezetője az intézet által készített kutatás eredményeit mutatta be, amelyben a Kárpát-medence magyarlakta régióiban mérték fel a gyerekvállalási tendenciákat. Eszerint a magyarországihoz és a közép-európaihoz nagyon hasonlóak a határon túli attitűdök: a gyerekvállalás legfontosabb feltételének a megfelelő partner megtalálását és a lakáskörülményeket tartják, az anyagiak és a munkahely pedig hátrébb sorolódik. Hasonlóság az is, hogy csökkent a házasságkötések és a gyerekek száma, egyre több az egyszülős és a mozaikcsalád, és egyre későbbre tolódik a gyerekvállalás ideje. A gyerekvállalásról a leghagyományosabb elképzelései a kárpátaljai régióban élőknek van, a legmodernebb felfogás pedig a vajdasági magyarokat jellemzi a tervezett gyerek számát és az első gyerek születésének idejét tekintve – mondta el a szociológus.

A konferencián bemutatták a Köldökzsinór program bevezetése óta eltelt egy év eredményeit, előadást tartottak a külhoni családokat segítő intézkedésekről és programokról, valamint az óvodák szocializációs hatásáról is a határon túli régiókban.
A házasság hetéhez kötődő, immár hetedik alkalommal megrendezett családi napon a gyerekek táncházon, kézműves foglalkozásokon és országházi sétán vehettek részt. Az esemény végén az idei házasság hete arcait, Gorove László és Gorove Kriszta jubiláló házaspárokat köszöntötték.