2024. március 28., csütörtök

EP-választás - Május 26-án már kora este lesz eredmény-előrejelzés

A májusi európai parlamenti (EP-) választás négynapos intervallumának utolsó napján, május 26-án már este 6 órától exit poll eredményekről ad tájékoztatást az EP, még azelőtt, hogy a hivatalos adatokat a tagországokban közzétennék.

Az EP tagjainak megválasztása május 26-én este 11 órakor ér véget, amikor Olaszországban is bezárnak az utolsó szavazókörök; addig a tagállami hatóságok nem közölhetik a részeredményeket.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája hétfőn az MTI-vel azt közölte, az európai választási folyamat átláthatóságának fokozása, a közvélemény és a média lehető leggyorsabb és legátfogóbb tájékoztatása érdekében idén a korábbiaknál hamarabb lesznek majd előrejelzések. A szavazás utolsó napján, vasárnap már 18 órától közöl az EP a választók megkérdezésén alapuló, országonkénti előrejelzéseket azokból a tagállamokból, ahol már lezárult a szavazás. Az EP teljes összetételére vonatkozó első előrejelzést pedig 20 óra után adják ki. Azokban a tagállamokban, ahol 20 órakor még tart a voksolás, erre a célra a választás előtti legutolsó felméréseket veszik alapul. Hivatalos eredmények azután várhatóak, hogy az utolsó szavazóhelyiség is bezárt minden tagállamban.

Az adatokat egy külön erre a célra létrehozott internetes honlapon teszik közzé, amely április első napjától lesz elérhető, akkor még a korábbi választások összehasonlító adataival.

Az Európai Parlament a Kantar Public közvélemény-kutató intézettel együttműködve az uniós országok aktuális közvélemény-kutatásai alapján már a voksolás előtt előbb kétheti, májustól pedig heti rendszerességgel közöl felméréseket a választások eredményeiről és a parlamenti helyek elosztásáról.

Öt évvel ezelőtt a szavazás négynapos intervallumának utolsó napján 21 órakor tette közzé az EP az első, európai szintű részvételi adatokra vonatkozó becsléseket, és miután az összes szavazókör bezárt, 22 óra után közzétették az első összeurópai mandátumbecslést a tagállami exit pollok alapján.