2024. április 19., péntek

Thaçi és Haradinaj a védővámok kapcsán nem ért egyet

Hashim Thaçi koszovói elnök kijelentette, hogy a pristinai hatóságok fel fogják függeszteni a szerbiai árura kivetett vámokról szóló döntést, de ehhez idő kell. Hozzátette, hogy Koszovónak joga volt döntést hozni a megnövekedett vámról, de emellett gondoskodniuk kell az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataikról.
Ezzel szemben Ramus Haradinaj kormányfő szerint a vámilleték hatályban marad, ameddig Szerbia el nem ismeri Koszovó függetlenségét. Kiemelte: ellenzi az Egyesült Államok és az Európai Unió azon törekvéseit, amelyek arra vonatkoznak, hogy Koszovó függessze fel a szerb árukra vonatkozó vámot. Még abban az esetben is, ha ettől függ a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása.

Közben Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője megismételte, hogy mindaddig, amíg a vámokat nem törlik el, nem folytatódhat a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd. Viszont a vámok felfüggesztése esetén, már másnapra megszervezni a folytatást, sőt arra is, hogy bezárva maradjanak, amíg nem születik megállapodás.