2024. március 29., péntek

Lassan már gondolkodni sem merünk

Vučić távozását követelte a tömeg Szerbia nagyvárosaiban

Ötödik alkalommal tartották meg Újvidéken pénteken a hatalmi rezsimmel elégedetlen polgárok, ellenzéki pártok és szervezetek tagjai az Egy az ötmillióból elnevezésű tüntetést. A tömeg ezúttal is a Szerb Nemzeti Színház előtti téren gyülekezett, ahol Jelena Kleut, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományok Karának tanára, az Ellenállás (Otpor) korábbi aktivistája, továbbá Slavko Vukov földműves, a tüntetések rendszeres résztvevője 1996 óta, majd Mile Delić nyugdíjas beszélt arról, miért döntött úgy, hogy részt vesz a megmozdulásokon. Felszólalt Milorad Kapor színész is.

A tüntetők Aleksandar Vučić és a Szerb Haladó Párt elleni jelszavakat skandálnak, transzparenseiket is a rezsimellenes, a munkások jogaiért küzdő és az elégedetlenségre felszólító üzenetek határozzák meg.

A legnagyobb megmozdulás, mint a korábbi hónapokban is, most is szombaton este volt Belgrádban. A tüntetés résztvevői a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Karának épülete előtt gyülekeztek. A tömeghez Božo Prelević ügyvéd és Savo Manojlović, az alkotmányosság és a jogszerűség védelmét szolgáló egyesület képviselője szólt. Prelević azt mondta, Szerbia olyan mélyre süllyedt, hogy rendszámtábla nélküli dzsipek járják az országok, verőlegények csengetnek a falusi lakosság ajtajain, hogy ellenőrizzék, ki kire akar szavazni. Azt mondta, nem sok kell ahhoz, hogy az emberek már féljenek gondolkodni is.

A tiltakozók a város főbb utcáin vonultak végig, és eljutottak a Szerbiai Rádió és Televízió épületéhez, ahol hangosan tiltakoztak a közszolgálati médiaház szerkesztéspolitikája ellen.

A kormányellenes tüntetés tavaly december 8-án kezdődött a fővárosban, és azóta minden szombaton megtartják. Azóta számos értelmiségi, egyetemi tanár, ügyvéd, szakszervezet csatlakozott a megmozdulásokat támogatókhoz. Csütörtökön, pénteken és szombaton Niš, Újvidék, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Szabadka, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac adott helyet a tiltakozók rendezvényeinek.