2024. április 23., kedd

Naprakész választói névjegyzék

Az elhunytakat azonnal törlik a listáról

Holnaptól, az elektronikus halotti anyakönyvi kivonat kiadatásának pillanatában, az elhunyt személy neve automatikusan lekerül az egységesített választói névjegyzékről. Branko Ružić államigazgatási és önkormányzatokkal megbízott miniszter szavai szerint ezeknek az adatbázisoknak az összekapcsolásával a személyi adatok naprakészek, rendszerezettek és pontosak lehetnek az egységes választói névjegyzékben.

– Az egységes választói névjegyzék naponta módosul majd. Azok a személyek, akiknek a neve, bekerül halotti anyakönyvbe, a hivatali eljárásban meghozott végzés értelmében azonnal lekerülnek a választási névjegyzékről – hangsúlyozta a miniszter.

Ennek a két nyilvántartásnak az összehangolása az anyakönyvekről szóló törvény, illetve az egységes választói névjegyzékről szóló törvény nemrég meghozott módosításainak köszönhető – áll az államigazgatási minisztérium szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

A közlemény arra is rámutat, hogy hamarosan ugyanez az eljárás vár a házassági anyakönyvi kivonatokra is, így ha a házasság során névváltoztatásra kerül sor, az egységes választói névjegyzékben is módosulnak az adatok.