2024. április 24., szerda

Az emberek saját emlékeiket keresik

A Duna utca 19. alatti Újvidéki Városi Múzeumban csütörtökön délben megnyitották A terv és tervben a város (Plan, a u planu grad) c. kiállítást, amelynek szerzője dr. Ózer Ágnes, az Újvidéki Városi Múzeum történésze, múzeumi tanácsosa.

Dr. Ózer Ágnes, a kiállítás szerzője. Mögötte Molnár György rajza a belvárosi Mária neve katolikus templomról, 1893-ból (Bozsoki Valéria felvétele)

Dr. Ózer Ágnes, a kiállítás szerzője. Mögötte Molnár György rajza a belvárosi Mária neve katolikus templomról, 1893-ból (Bozsoki Valéria felvétele)

A városnak és épületeinek térképeit és tervrajzait bemutató kiállítására, amelyen tükröződik a város története, a város fejlődése, a polgárok különböző korosztálya volt kíváncsi.

– Ezúttal nem csupán a várost bemutató térképeket állítottuk ki, hanem házterveket is és képeket nagy építkezésekről egészen napjainkig – mondta a jeles történész. – A XIX. század kiemelt része a kiállításnak, de a modern építészet kezdeteit is látjuk Đorđe Tabakovićnak az építkezésein, pl. a Tanurdžić-palotán. Általában a múzeumlátogatókat a régi képeslapok és a régi térképek érdeklik. Ezért kinagyítottunk bizonyos szegmenseket, hogy ezeket közelebbről is láthassák. Az emberek mindig egy kicsit a saját épületeiket, a saját emlékeiket keresik a kiállított képeken. S ha valami nem úgy van, ahogy ők emlékeznek, akkor tiltakozni szoktak. De mindentől függetlenül, ezek, amit mi bemutatunk, az objektív helyzetet, a tényállást rögzítik, a tényálláshoz hozzá lehet adni a szubjektív emlékeket, de mindig az objektív az, ami a helyzetet mutatja, ami történelmi bizonyítékként szolgál.

Miről mesélnek a térképek, tervrajzok – a kiállításra fiatalok, idősek egyaránt kíváncsiak voltak (Bozsoki Valéria felvétele)

Miről mesélnek a térképek, tervrajzok – a kiállításra fiatalok, idősek egyaránt kíváncsiak voltak (Bozsoki Valéria felvétele)

A kiállítás szerzőjének célja Újvidék történeti bemutatása, illetve megmutatni azt, hogyan tükröződik a térképeken a városfejlődés. Dr. Ózer Ágnestől megtudtuk, először állítják ki Đorđe Tabakovićnak a nagy építkezések közben készült fényképeit. Elmondta, meglepetődött azon, hogy Komor Marcell, a szabadkai Városháza építője Dungyerszky Gedeon számára tervezett újvidéki épületet, ezt a tervrajzot is ezúttal kiállították, noha eddig ilyen információk a hivatalos életrajzokból nem derültek ki. Továbbá kiemelte, hogy a látogatók megtekinthetik Szauter József Nagy térképének egy részét, valamint Stevan Slavnić és Berczeller Lipót mérnököknek Újvidék 1895-ből származó kataszteri térképét és benne Újvidék városát is, amit az Újvidéki Városi Múzeum látogatói először láthatnak.

Mr. Siniša Jokić, a Városi Műemlékvédő Intézet igazgatója, a kiállítás recenzense méltatásában a szép és edukatív kiállítást a város történelmi-kulturális identitása újabb mozaikjának nevezte. A tárlatot Olja Maglovski, a múzeum ügyvezető igazgatója és számos latogató jelenlétében a Városi Művelődési Igazgatóság képviseletében Zorica Šijak nyitotta meg. A polgárok március közepéig tekinthetik meg.