2024. április 20., szombat

Temerinben maradt a tavalyi vagyonadó

Noha az idei évre szóló adóvégzések még nem készültek el, az első negyedévre kézbesített adószámlákból az derül ki, hogy nem növelték a 2019. évi föld és vagyonadót, az összeg annyi, amennyi a tavalyi számlákon volt. Tekintettel arra, hogy február 15-e és 16-a a szerb államiság napja, állami ünnep, az adóhatóság 3 nappal meghosszabbította a vagyonadó befizetésének végső határidejét, és az most február 18-a.

Adózás szempontjából a családi házakat és lakásokat hat lakózónába sorolták a városközponthoz való távolságuk alapján (Góbor Béla felvétele)

Adózás szempontjából a családi házakat és lakásokat hat lakózónába sorolták a városközponthoz való távolságuk alapján (Góbor Béla felvétele)

Az utóbbi években a polgárok vagyonadójukat az ingatlan piaci értéke alapján megszabott mércék szerint fizetik. Ennek alapján fizetik a mezőgazdasági földterületekre kivetett adót is, amit korábban a jelképes kataszteri jövedelem után kellett volna fizetni – de mivel azt kis összegben határozták meg, nem volt értelme kinyomtatni és kézbesíteni a végzéseket, így erről annak idején a temerini község lemondott.

A földadót és a vagyonadót az ingatlan piaci átlagára alapján határozták meg, oly módon, hogy a kivetés az ingatlan értékének 0,15 százaléka, a közjegyzőnél hitelesített adásvételi szerződésekben foglalt árak alapján. A községi tanács mérlegelte az ingatlanárakat és döntött az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagáráról, ami alapul szolgál a 2019. évi vagyonadó kivetéséhez. A döntés értelmében a családi házakat és lakásokat, a korábbi évekhez hasonlóan hat, úgynevezett lakózónába sorolták a városközponthoz való távolságuk alapján. A megterheléseket úgy csoportosították, hogy a település szívében álló házak, lakások esetében nagyobb, a periférián lévők esetében kisebb legyen az adó.

Az egyes lakózónákban a lakások négyzetméterenkénti átlagára 78 100 és 36 000 dinár között van, a házaké 55 000 és 18 800 dinár, az ügyviteli és tevékenységi célokra szolgáló épületeké 90 000 és 35 000 dinár, a garázsoké 12 000 és 7000 dinár. Az építési telkeké 5100 és 800, a szántóföldeké és erdőké pedig 179 dinár.