2024. április 20., szombat

Egy az ötmillióból, másodszor

Szabadkán ismét utcára vonultak a hatalommal elégedetlen polgárok

Péntek este második alkalommal tartották meg az Egy az ötmillióból elnevetésű hatalomellenes tüntetést Szabadkán. A rendezvény a Jardan épülete előtt vette kezdetén, ahol Konstantin Stefanović, a tüntetés egyik szervezője szerb nyelven köszöntötte, és gratulált az egybegyűlteknek az államiság napja alkalmából.

A tömeg a Fasizmus áldozatainak terén (Patyi Szilárd felvétele)

A tömeg a Fasizmus áldozatainak terén (Patyi Szilárd felvétele)

Magyar nyelven Szűcs Dávid mondott köszöntőt, amelyben a megmozdulás legfőbb céljait ismertette.

– Mi Szabadka polgárai arra akarunk rámutatni, hogy a politikusok értünk viselnek tisztséget, és nem önmagukért, arra hogy nekik a köz érdekeit kell képviselniük, és nem szűk érdekcsoportokhoz tartozó személyek önös érdekeit, vagy egyes politikai pártok érdekeit. Erre nekünk polgárokat kell emlékeztetnünk őket. Nekünk tehát nem vezérekre, hanem rendezett jogrendszerre van szükségünk, és a törvények uralmára. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie, aki politikával foglalkozik, így a jelenlegi egyesült ellenzéknek is, amely hatalomváltást akar. Ezzel azoknak a helyi politikusoknak is tisztában kell lenniük, akik velünk sétálnak. Nem undorodunk önöktől, sétáljanak velünk, fontos az önök részvétele is, de önöket is felügyeljük majd, és nyomás alá is helyezzük önöket, ha nem a köz érdekeit képviselik majd – üzente az ellenzéki pártoknak Szűcs Dávid.

A Jadran lépcsőjén Nela Tonković, művészettörténész, a szabadkai Kortárs Galéria korábbi igazgatója mondott beszédet, amelyben azt hangsúlyozta, hogy ő azokért az ismerőseiért vonult utcára, akik a megélhetésért kénytelenek voltak elhagyni Szabadkát.

Nela Tonković, a Kortárs Galéria korábbi igazgatója szól a tüntetőkhöz (Patyi Szilárd felvétele)

Nela Tonković, a Kortárs Galéria korábbi igazgatója szól a tüntetőkhöz (Patyi Szilárd felvétele)

–  Mindannyian ismerünk olyan személyt, aki külföldre távozott. Az a probléma, hogy túl sok ilyen ismerősünk van. Ma tegyük meg sétánkat őértük is – szólt a tüntetőköz Nela Tonković.

Végezetül Nebojša Milenković újvidéki művészettörténész szólalt fel a Jadran lépcsőjén.

– Az utóbbi tizenöt évben ezt az országot mintegy hatszázötvenezer ember hagyta el. Elmennek a fiatalok. Elmennek az orvosok és az egészségügyi nővérek. Elmennek a szakácsok, a buszsofőrök, a jogászok, a mesterek, a művészek és a földművesek – mutatott rá a művészettörténész.

A beszédek után a mintegy ötszáz tüntető az elmúlt héthez hasonlóan tiltakozó sétára indult. A tömeg a Korzó, a Dimitrije Tucović utca, a Zsinagóga tér, a Petőfi Sándor utca, a Fasizmus áldozatainak tere, a Matko Vuković utca és a Štrosmajer utca érintésével a Főtérre vonult, ahol szervezők felhívták a résztvevőket, hogy a jövő héten, a szokott helyen, és a szokott időben ismét tüntessenek a jelenlegi hatalom ellen. Ezzel a tiltakozó megmozdulás véget ért.

A tüntetés incidens nélkül ért véget.