2024. április 20., szombat

„Ne hagyjátok a templomot...”

Templom- és parókiafelújítások Csóka község településein

Reményik Sándor Templom és iskola című versének napjainkban is aktuális sorai jutnak az ember eszébe a Csóka községbeli templom- és parókiafelújítások hallatán. Kormányos László, a VMSZ csókai tartományi képviselője aktív szerepet vállalt az önkormányzat idei, a templomfelújításokat komolyan támogató községi költségvetésének a megtervezésében.

A csókai Szentháromság-templom kerítése még hiányzik (Gergely József felvétele)

A csókai Szentháromság-templom kerítése még hiányzik (Gergely József felvétele)

– A községi büdzsé kialakításakor külön odafigyeltünk az egyházi létesítményeink, a katolikus templomok és parókiák felújítására szánt összegek költségvetésbe iktatására. Az egyházközösségek épületeinek az állapota nagyon is indokolta, hogy jobban odafigyeljünk erre a területre, hogy az évekkel ezelőtt megkezdett vagy elmaradt karbantartási és felújítási munkálatokat felgyorsítsuk, és ezekre a beruházásokra pénzeszközöket tervezzünk be az idei községi költségvetésbe – hangsúlyozta Kormányos László, hozzátéve, a községi vezetőségben a Vajdasági Magyar Szövetség a koalíciós partnerével, a Szerb Haladó Párttal megállapodott abban, hogy idén megpróbálják folyamatossá tenni az egyházközösségek fejlesztését.

– Tavaly a szanádi pravoszláv templom teljes körű felújítására több mint kilencmillió dinárt költött a község, az épület kívül-belül megújult, amire már valóban nagy szükség volt. Előtte teljes felújításon esett át a csókai pravoszláv templom. Padén a Havas Boldogasszony katolikus templom felújítása is sikeres volt, ami azonban nagyrészt az anyaországi alapítványok és a Kanadába kivándorolt honfitársaink támogatásának köszönhető. Fiser János plébános Kanadában sikeres gyűjtést szervezett. A padéi templom külső és belső felújítására összesen 85 000 eurót fordítottak. A templom környékének a rendezéséhez a csókai önkormányzat is hozzájárult szerényebb eszközökkel. A padéi templom sikeres felújítása után Fiser atya a szolgálati körzetébe tartozó, 1907-ben épült tiszaszentmiklósi Szent József-templom és az 1910-ben épült, Szent Mihály főangyalról elnevezett hódegyházi templom felújítását célozta meg. Ennek szellemében a tiszaszentmiklósi templomban az elkezdett beruházások, a külső munkálatok befejezésére 4,5 millió dinárt terveztünk be a községi költségvetés kiadási tételei között. Amikor nem is olyan régen a szélvihar súlyosan megrongálta a szentmiklósi katolikus templom tornyát, akkor a tartományi kormány a tartalékalapból gyorssegélyt folyósított a torony helyreállítására. Időközben megtörtént a falak szigetelése, belül elkezdődött a levert vakolat pótlása is, a sekrestye belsejét bevakolták. Idén a költségvetés terhére a még hátramaradt külső munkálatokra koncentrálunk, a tetőtől a talajszintig – magyarázta a tartományi parlamenti képviselő, akinek elmondása szerint a hódegyházi Szent Mihály főangyal templom tetőszerkezete is megérett a cserére, ami jövőre kerül sorba.

A tiszaszentmiklósi Szent József-templomot kívülről tatarozzák (Gergely József felvétele)

A tiszaszentmiklósi Szent József-templomot kívülről tatarozzák (Gergely József felvétele)

– A torony újraburkolása, bádogozása néhány éve megtörtént, de a templom tetőszerkezete már igen rossz állapotban van, és ez lesz a következő nagyobb léptékű beruházás, amihez az önkormányzat támogatást nyújt a katolikus egyházközségnek. Csókán a Szentháromság-templom és plébánia sem marad ki a katolikus plébániákat érintő beruházások közül. Tavaly az önkormányzat, mint beruházó, elkészítette a műszaki tervdokumentációt a 206 éves Szentháromság-templom körüli egykori kovácsoltvas kerítés visszaállítására. A templomot és parókiát 170 méternyi kerítés vette körül, ennek jelentős része azonban már ledőlt vagy hiányzik. A tervek szerint a kerítésből megmaradt romos téglaalap helyére új alap készül, amelyre a műemlékvédelmi intézet szakembereinek az irányításával állítjuk vissza az eredeti kovácsoltvas kerítés mását. A régi kerítés romjainak az eltakarítása, a terület rendezése és az új kerítés megalapozása idén fog megtörténni, amire a községi költségvetésből 6,5 millió dinárt költünk. Jövőre, 2020-ban tervezzük befejezni a templomkerítést, amihez újabb 4,5 millió dinárra lesz szükség a költségvetésből – mondta Kormányos László, az ambiciózus egyháziingatlan-felújítások mozgatója.