2024. április 20., szombat
FORMULA–1

Lehullt a lepel az új McLarenről

A csütörtök legfontosabb Formula–1-es eseményét a McLaren autóbemutatója jelentette. A csapat évindító eseményeit annak ellenére is a megszokott nagy felhajtás övezi, hogy a wokingi istálló már hat éve nem tagja az élmezőnynek, és különösen azóta várják fokozott izgatottsággal a rajongók, hogy az autó festésével visszatértek a klasszikus, narancssárga színükhöz. A narancsos külső továbbra is megmaradt, a korábbinál több kékkel vegyítve, a nagyobb változások azonban a pilótafülkékben történtek. Fernando Alonsót és Stoffel Vandoorne-t egy másik spanyollal és egy másik újonccal pótolta a csapat: a Red Bull-os kötelékeit hátrahagyva a tavaly a Renault-nál kölcsönben lévő Carlos Sainz hosszú távra kötelezte el magát az istálló mellett, míg a 19 éves brit Lando Norris, a Formula–2 tavalyi ezüstérmese a McLaren legújabb saját nevelésű pilótájaként kapta meg az előléptetést. Az istálló az elmúlt évek kudarcait követően ügyelt arra, hogy ne fogalmazzon meg ígéreteket a szezonra, a dobogóra való visszatérés kényszere viszont már egyre nyomasztóbban lebeg a fejük felett. A csapaton belüli átszervezések nem állnak le, májusban Andreas Seidl, a Porsche sportprogramjának korábbi sikerkovácsa csatlakozik a vezetőséghez.

Más izgalmas hírek is vannak a csapat háza körül, felmerült például, hogy a mezőnyből kiszállt Alonso egy tesztnapra akár vissza is ülhet az autóba, hogy segítse a fejlesztést. Különös az is, hogy a csapat szponzori megállapodásra lépett a British American Tobacco dohánycéggel, noha a cigireklámok már másfél évtizede tiltottak az F1-ben. A korábban a BAR képében még saját csapattal is rendelkező cég azonban már nem dohánytermékeket, hanem új, kockázatmentes arculatát hirdeti, de az EU ennek ellenére is vizsgálja, szabályos-e a sportban való újbóli feltűnésük (ugyanez a helyzet a Ferrarival is, akik autóján a Marlboro kezdett hasonló módon hirdetni).

Bemutatkozott egy régi-új csapat is: a tavaly nyáron új tulajdonoshoz került Force Indiáról tudni lehetett, hogy komoly identitásváltáson fog átesni a holtszezonban, ám az autó színe és az istálló neve egészen szerdáig rejtély maradt. A silverstone-i főhadiszállású istállót hivatalosan is Racing Pointnak kell neveznünk mostantól, amely az új kanadai befektetőktől ered. A külső megjelenés nem alakult át jelentősen, megmaradt a rózsaszín alap, amelyet egy német vállalat kölcsönzött a csapatnak két évvel ezelőtt, viszont jóval több egyéb szponzor tűnik fel a karosszérián, jelezve, hogy az istállót éveken át kivéreztető pénzügyi gondok véget értek. Az új tulajdonoscsoportot a kanadai milliárdos, LawrenceStroll vezeti, és nem is véletlen a szerepvállalása: fia, LanceStroll két éve debütált az F1-ben, akivel kapcsolatban nem is volt kérdéses, hogy a Williamstől idéntől átszerződik a családi csapathoz. A másik autót továbbra is a rutinos SergioPérez vezeti, aki reméli, hogy a nagyobb források által az istálló végre el tud mozdulni a középmezőnyből.